Grabar Kitarović: Zaljubljena sam u Avganistan

Region 10. maj 201518:49 > 18:52
Podeli:
Izvor: EPA

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je u Kabulu s predsednikom Avganistana Mohamadom Ašraf Ganijem i premijerom Abdulahom Abdulahom i rekla da će Hrvatska nastaviti da pomaže tu zemlju u izgradnji mira kao i kroz socijalne projekte.

„Od kada sam prvi puta došla u Avganistan zaljubila sam se u vašu zemlju, ljude i običaje“, rekla je hrvatska predsednica na konferenciji za novinare nakon sastanka podsetivši da je u toj zemlji bila puno puta. Avganistanskog predsednika Ganija pozvala je u zvaničnu posetu Hrvatskoj kada bi i trebalo da bude potpisan sporazum o prijateljstvu i saradnji.

Ponosna sam što je Hrvatska u ovih 12 godina učestvovala prvo u borbenoj misiji NATO-a ISAF, a sada učestvuje u operaciji u okviru koje hrvatski vojnici obučavaju pripadnike avganistanskih snaga sigurnosti, dodala je.

„Hrvatska će biti glas Avganistana u Evropskoj uniji“, naglasila je.

Rekla je kako će Hrvatska nastaviti da pomaže toj zemlji, ne samo u obuci vojnika već i kroz projekte pomoći deci i ženama ali i unapređenju zdravstvene zaštite stanovništva.

„Želim da sva avganistanska deca imaju jednake uslove života kao i moja deca“, dodala je.