Zagrepčani ponovo na prozorima protiv Bandića, lupali i loncima

Region 17. apr 202020:17 > 20:20
Izvor: Emica Elvedji/PIXSELL

Stanovnici Zagreba u različitim delovima grada u 19 sati s prozora i balkona svojih domova "lupali su loncima" i na taj način drugi put protestovali protiv gradonačelnika Milana Bandića, poručivši mu "Dosta je".

Zagrepčane su na protest pozvala udruženja Pravo na grad, Zelena akcija i Zagreb te zove.

„Pozivamo sve građanke i građane Zagreba da u petak, 17. aprila u 19 sati izađu na svoje balkone i prozore te još jednom glasno poruče Bandiću – dosta je“, navela su udruženja u pozivu na protest.

Istakli su da je Zagreb pogođen pandemijom koronavirusa i zemljotresom, a vodi ga Gradska uprava na čelu s Bandićem „koji iz dana u dan pokazuje da nije dorastao nositi se s aktuelnom krizom“.

Udruženja su stoga pozvala građane da, kao i pre dve nedelje na svojim prozorima i balkonima bukom izraze nezadovoljstvo i zatraže da se svima koji su u zemljotresu izgubili dom osigura smeštaj u stanovima kojima Grad upravlja, te da obnova zgrada mora biti pravedna, sistemska, transparentna i najbrža moguća. U izradi planova obnove traže da Grad i država moraju kao ravnopravnog učesnika uključiti i stručna udruženja i poštovati njihove zahteve.

„U borbi protiv pandemije tražimo konkretne mere zaštite javnog zdravlja, a ne demagogiju nesposobnog gradonačelnika“, istakle su udruge.

Bernard Ivčić iz Zelene akcije Hini je nakon protesta izjavio da su građani ovim protestom opet pokazali „da im je puna kapa Bandićeve politike i odlučno su na prozorima i balkonima poručili da im je toga dosta“.

„Obnova Zagreba i rešavanje ove krizne situacije je preozbiljan posao da bi se prepustio Bandiću i njegovim mutnim poslovima“, istaknuo je Ivčić i najavio nove proteste protiv gradonačelnika Bandića.

Jedan od učesnika protesta bio je i predsednik Kluba zastupnika levog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Tomašević koji je, uz lupanje varjačom po loncu, upotrebio još jedan protestni rekvizit – zviždaljku. Obukao je i majicu na kojoj je pisalo „Zagreb je naš!“, a to je i ime njegove stranke.

Objasnio je da ne mogu protiv Bandića protestovati na Trgu bana Jelačića zbog mera oko korone, ali mogu da prave buku na svojim balkonima i prozorima što god Bandić i policija mislili o tom „remećenju javnog reda i mira“ pa „nek kazne pola grada ako mogu“.

Tomašević je rekao da lupaju loncima protiv Bandića „ne samo da on shvati da je gotov, već da to prihvati i HDZ te da ih prisile da konačno prekinu interesnu koaliciju s njim i prestanu ga štititi“.

„Ovakvom vladanju Zagrebom je odzvonilo. Dosta je“, poručio je predsednik Kluba zastupnika levog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Kaže da nakon večerašnjeg protesta dobija različite video materijale i komentare ljudi koji kažu da je ovaj protest bio bučniji gotovo u svim kvartovima nego prvi takav protest održan pre dve nedelje.