Slovenačka vlada planira postavljanje dodatne ograde prema Hrvatskoj

Region 07. apr 202013:14 > 13:17
Podeli:
Izvor: N1

Slovenačka vlada planira da ove godine postavi dodatnih 40 kilometara "protivmigrantske" ograde na svojoj južnoj granici s Hrvatskom, ali zbog tajnosti postupka ne otkriva gde i kada, piše ljubljansko "Delo".

„Policija zbog sprečavanja ilegalnih prelaza i usmeravanja tih migracija postavlja privremene granične prepreke u skladu sa zaključcima Vlade koji se vode u tajnosti jer je reč o važnim operativnim podacima“, naveo je za „Delo“ slovenački MUP, dodavši da bi otkrivanje podataka „štetilo delovanju organa“, prenosi agencija Hina.

Nije medjutim tajan podatak da je vlada donela plan po kojem će se, uz sadašnjih 196 kilometara ograde na granici s Hrvatskom, od čega je 116 kilometara ograde sa žilet-žicom i 80 kilometara panelne ograde, do kraja godine postaviti još 40 kilometara panelne ograde.

U vladi premijera Janeza Janše, medjutim, navode da nije reč o novoj javnoj nabavci za dodatnu ogradu, nego ispunjavanju ugovora koji je s jednom kompanijom iz Srbije avgusta prošle godine potpisala prethodna vlada Marjana Šareca.

Da se planira nastavak postavljanja ograde prema Hrvatskoj potvrdio je već prilikom svog predstavljanja u parlamentu pred imenovanje nove vlade ; ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs, tumačeći to potrebom da se Slovenija zaštiti od potencijalnih ilegalnih migranata, posebno iz BiH, gde je više hiljada migranata koncentrisano u neadekvatnim centrima, a ne zna se da li su zaraženi korona virusom.

Hojs je kao nužnu meru predlagao da se, zbog situacije s epidemijom korona virusa u Sloveniji, deo granične policije prema Hrvatskoj zameni vojskom, što je parlament privremeno blokirao jer ministar nije dobio za to potrebnu dvotrećinsku većinu.

Kako pišu slovenački mediji, vlada nije odustala od te ideje i na njoj će insistirati pa razmišlja i o ideji privremenog proglašenja vanrednog stanja, jer u tom slučaju saglasnost parlamenta ne bi bila potrebna.

Kako navodi ljubljansko „Delo“, u prva tri meseca ove godine u Sloveniju je ilegalno ušlo oko 1.800 migranata, ali je velika većina vraćena u okviru readmisije na hrvatsku stranu.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.