Makedonija između "bombe" i "Puča"

Region 08. maj 201511:38 > 21:57
Izvor: N1

Umesto kocke, makedonska "bomba" je bačena. To doslovno znači objavljivanje navodno prisluškivanih razgovora na veoma posećenim konferencijama za novinare lidera opozicije Zorana Zaeva.

„Kod nas nema pravosudnog sistema. To je bio naš prvi korak, to smo uradili da svi saznaju kako se menjaju sudije, kako se postavljaju sudije, kako se donose presude, kako se hapse ljudi, kako se politički zatvaraju ljudi…“, objašnjava za N1 Zaev.

I tako je počela „Istina o Makedoniji“, kako opozicija naziva svoju akciju. Ali i pre nego što su počeli, paralelno se odvijala akcija poznata kao „Puč“ – istraga policije po prijavi premijera Makedonije Nikole Gruevskog.

On tvrdi da ga je je lider opozicije ucenjivao – formiranje tehničke Vlade ili objavljivanje razgovora

„Nisam prihvatio da formiram tehničku Vladu, odbio sam ga. Tada sam ga zamolio da sve što želi i objavi. To je sve što za sada želim da kažem“, poručio je Gruevski.

Više od tri meseca nakon prvih objavljenih razgovora, na ulicama su masovno i građani.

Okidač je bilo objavljivanje snimaka na kojima se čuje da je dvadesetjednogodišnjeg Martina Neškovskog pre gotovo četiri godine ubio policajac na dužnosti, i to član obezbeđenja premijera Gruevskog.

Ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska optužila je opoziciju da koristi emocije građana i da prezentuje montirane razgovore.

To nije sprečilo protestante da gađaju zgradu Vlade tražeći ostavke, ali ni policiju da ih potisne vodenim topovima.

Da li je ovo samo početak „makedonskog proleća“ istraživala je Jovana Štetin u dokumentarnom filmu „Makedonija između ‘bombe’ i ‘Puča'“: