Novi protesti, nova "bomba" makedonske opozicije

Region 07. maj 201519:27 > 19:32
Izvor: N1

Oko 1.500 građana Skoplja protestuje treći dan protiv, kao navode, policijske brutalnosti a protest se održava ispred makedonskog Sobranja, nakon što su jake policijske snage sprečile okupljanje ispred Vlade i Javnog tužilaštva, ispred kojih su raspoređeni kordoni policije.

Kako javljaju makedonski opozicioni mediji, protest koji je počeo oko 18 sati protiče mirno i bez incidenata a ispred Sobranja, gde je takođe raspoređen kordon policije, čuju se povici „Ubice“, „Ostavke“, „Nema pravde, nema mira“ i „Grujo gotov si“.

Na raskrsnicama koje se nalaze u blizini Vlade raspoređeni su kordoni policije koji blokiraju prolaz i preusmeravaju saobraćaj a uporedo sa njima na raskrsnicama su posedali građani koji izražavaju protest jer im je prolaz onemogućen.

Makedonska opozicija pustila nove tajne snimke

Lider najuticajnijeg opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev zatražio je novu istragu u slučaju smrti Nikole Mladenova, novinara i glavnog urednika časopisa Faktor, koji je poginuo u, kako se tvrdilo, saobraćajnoj nesreći pre dve godine.

Iznošenje arumenata i puštanje snimaka na kojima se čuju razgovori zvaničnika o nesreći u kojoj je nastradao urednik Fokusa trajalo je skoro dva sata.

„Jasne su indicije da je istragu o smrti Nikole Mladenova slučajno ili namerno vlast Nikole Gruevskog vodila neprofesionalno, neodgovorno, i namerno prikrivala ključne informacije od javnosti“, kaže lider SDSM Zoran Zaev.

Ključna informacija jeste, kaže Zaev, da nikada nije objavljen nalaz veštaka da je na vozilu Mladenova pronađen trag drugog vozila, a ovo je reakcija ministarke kada joj je takvo saznanje saopšteno.

„To nije informacija za u javnost“, rekla je ministarka unutrašnjih poslovaGordana Jankulovska.

„Nije i nećemo da govorimo, možemo samo da kažemo da ono što je dostavila Nova Makedonija ide u prilog onom što je već utvrđeno“, rekao je portparol Vlade Makedonije Ivo Kotevski.

Zaev traži novu istragu, jer su se u dokumentima i javnosti pojavile i druge različite informacije – zvanično, telo je bilo na sedam metara od vozila, a mobilni telefon nikada nije pronađen. Iz razgovora i dokumenata saznaje se da je pronađeno 22 metra od mesta udesa i to na osnovu signala mobilnog telefona.

Opširnije u prilogu Gordane Bjeletić iz Skoplja.