Epidemiolog: Moguće je da se koronavirus vrati na jesen

Region 31. mar. 202008:11 > 08:15
Podeli:
Izvor: N1

Koronavirus, kao i grip, sezonski je virus, koji se širi kad više boravimo u zatvorenom prostoru. Hoće li se ova bolest vratiti na jesen, to u ovom trenutku niko ne zna. Ili će nestati kao SARS, ili će mutirati i promeniti se, ili ćemo imati vakcinu... te scenarije sad ne može niko da predvidi. Ako se bude ponašao kao dosad i ako nedovoljno ljudi bude imuno, moguće je da se iduće zime opet vrati, rekao je za N1 dr Krunoslav Capak, vodeći hrvatski epidemiolog i direktor tamošnjeg Zavoda za javno zdravstvo.

Na pitanje da li ispred prodavnica treba postaviti tepihe natopljene dezinfekcijskim sredstvom da se virus ne bi širio obućom, kao i da li treba prati namirnice, Capak je odgovorio da sa dezinficijensima i antisepticima treba biti oprezan.

„Dezinficijensi su moćno oružje. Antiseptici i dezinficijensi su nam pomogli da suzbijemo mnoge bolesti. Međutim, prskanje svega i svačega dovodi do situacije da uništavamo korisne bakterije i uništavamo životnu sredinu. Potencijalno stvaramo superbakterije otporne na dezinficijense, zato oprezno s njima. Namirnice u prodavnicama je verovatno slagao neko sa rukavicama. Ako nije, trebalo bi ih oprati. Tako će se teško preneti. Onim što donesete iz prodavnice, a što se termički obrađuje, vi nećete preneti bolest jer se virus razgrađuje na 70 stepeni Celzijusa. Posle diranja nečega što je dirao neko drugi obavezno treba oprati ruke. Prskanje u marketima je nemoguće iza svakog korisnika, pa je mnogo delotvornije pranje ruku“, zaključio je hrvatski epidemiolog.

Odgovarajući na pitanje da li će i u Hrvatskoj zabraniti šetnju pasa, Capak je decidirano istakao da – neće.

„To smo rekli bezbroj puta – izlazak napolje za one koji nisu u samoizolaciji je dopušten, nije dopušteno druženje i socijalni kontakt“, naglasio je Capak.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.