Slovenija zaoštrava mere, moguća izolacija opština, zaraženo 730 osoba

Region 29. mar. 202010:11 > 10:18
Podeli:
Izvor: Pixabay

Slovenačka vlada je uvela nove mere i produžila zabranu ulaska u zemlju u cilju suzbijanja koronavirusa, objavljeno je posle sednice koja je završena noćas.

Objekti i zgrade s više stanova moraće da budu dezinfikovani najmanje dva puta dnevno, posebno kvake na ulaznim vratima, rukohvati i dugmad liftova u kojima će od sada moći da se vozi samo po jedna osoba, prenosi Hina.

Prema novoj uredbi, u prodavnicama će od sutra između 8.00 i 10.00 smeti da kupuju jedino invalidi, trudnice i penzioneri.

Uredbu o zabrani ulaska u Sloveniju putnika iz zemalja koje nisu članice EU, koja ističe sredinom sledeće nedelje, vlada je produžila za još dve sedmice.

Slovenački radio navodi da bi vlada zbog učestalih kršenja preporuka o kretanju mogla da zabrani ljudima da napuštaju opšine u kojima žive.

Vlada je na sednici usvojila zakonski paket pomoći privredi i stanovništvu u vreme pandemije, vredan oko tri milijarde evra.

U Sloveniji su danas prijavljena još dva smrtna slučaja obolelih od koronavirusa, tako da se ukupan broj popeo na 11, saopšteno je iz pres službe Vlade Slovenije, prenela je agencija STA.

Povećao se i broj potvrđenih slučajeva zaraze, kao i broj hospitalizovanih pacijenata. U Sloveniji je ukupno obolelo 730, novoobolelih je 46, a hospitalizovanih pacijenata 101, od čega je 23 na intenzivnoj nezi.

Ukupno su do sada testirane 20.753 osobe.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.