Predsednici parlamenata Zapadnog Balkana uputili EU zajednički apel za pomoć

Region 26. mar. 202017:56 > 17:58
Podeli:
Izvor: N1

Predsednici i predsedavajući skupština Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i Kosova uputili su zajednički apel za pomoć regionu Zapadnog Balkana u borbi protiv pandemije korona virusa predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i predsedniku Evropskog parlamenta Davidu Sasoliju, prenosi Jurpopijen vestern Balkans (EWB).

Predsednici parlamenta navode da zajedničkim apelom žele da ukažu na trenutno vrlo nepovoljnu i izazovnu situaciju u kojoj se nalazi i region Zapadnog Balkana, kako u pogledu broja zaraženih, tako i u pogledu nedovoljne opremljenosti zdravstvenih sistema adekvatnom medicinskom opremom i aparatima koji su neophodni za uspešnu prevenciju, lečenje i sprečavanje daljeg širenja virusa.

„Apelujemo da Zapadni Balkan, koji je uvek jasno i nedvosmisleno isticao da pripada evropskoj porodici, bude izuzet iz odluke o restrikciji izvoza medicinske opreme iz EU kako bi, kroz prenos stečenih iskustava i nabavku potrebne opreme i medicinskih sredstava, postao deo zajedničkog evropskog odgovora u suočavanju sa pandemijom koronavirusa”, ističe se u apelu.

Od predstavnika EU se traži da razmotre mogućnost uključivanja regiona Zapadnog Balkana u EU+ šemu dozvole izvoza, da mu omoguće da, ukoliko to oceni potrebnim, pristupi Sporazumu o zajedničkim nabavkama medicinskih protivmera i na taj način da učestvuje u zajedničkim javnim nabavkama medicinske i zaštitne opreme za borbu protiv pandemije korona virusa.

Apelom se pozivaju diplomate Unije da razmotre i mogućnost da se regionu Zapadnog Balkana omogući preusmeravanje neutrošenih sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) za borbu protiv pandemije, kao i korištenje svih drugih sredstava iz različitih fondova Evropske unije koji stoje na raspolaganju za ovu svrhu.

“Pozdravljamo svaku vrstu pomoći koju je EU spremna da stavi na raspolaganje regionu Zapadnog Balkana. Uvereni smo da će ovaj apel imati pozitivan ishod, jer mi iskreno verujemo u evropsku solidarnost i našu zajedničku evropsku budućnost”, zaključuje se u apelu.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.