U BiH 189 potvrđenih slučajeva, RS u subotu proglašava vanredno stanje

Region 26. mar. 202017:52 > 17:57
Podeli:
Izvor: Anadolija

U Federaciji BiH je potvrđeno još četiri slučaja zaraze koronavirusom, čime se broj ukupno zaraženih u tom entitetu BiH povećao na 68, a u celoj BiH na 189.

Od četiri nova slučaja, dva su registrovana u Grudama, jedan u Čitluku i jedan i u Širokom Brijegu.

U Republici Srpskoj je koronavirusom zaražena 121 osoba.

Dodik: Vanredno stanje u Republici Srpskoj će biti proglašeno u subotu

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će biti održana posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti proglašeno vanredno stanje u tom entitetu.

Dodik je objasnio da za razliku od već proglašene vanredne situacije, vanredno stanje omogućava uvođenje bržih mera, kao i donošenje zakona na osnovu kojih se mogu hitno donositi određene mere.

Vanredno stanje podrazumeva i poooštravanje mera i veće kazne za one koji krše propise koji su doneti.

„Zdravstvene mere daju rezultate, uspostavili smo karantine na graničnim prelazima za sve one koji dolaze iz drugih zemalja. Taj broj se smanjio i u sredu smo imali samo 24 osobe koje su ušle u BiH“, kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, koronavirus u RS su doneli ljudi koji su stigi iz inostranstva, kao i oni koji su već bili infiltrirani u zajednici.

„Treba tražiti one koji su imali kontakte sa zaraženima i oni treba da idu u karantin“, kazao je Dodik, dodavši da se već vide i efekti uvođenja policijskog časa u RS.

On je još kazao da se radi na nabaci dodatnih respiratora za zdravstvene ustanove u RS, kao i 300 hiljada testova na koronavirus.

Ocenio je da ne postoji najbolja koordinacija za Federacijom BIH, koja je, kako je istakao, zakasnila sa određenim merama.

„RS ima veći broj zaraženih, ali Federacija BiH ima veći broj umrlih i moguće je da se situacija u Federacija BiH tek eskalira“, kazao je srpski član Predsedništva BiH.

On je najavio pomoć Vlade RS privredi, kao i formiranje Fonda za pomoć privredi, u kome bi trebalo da se obezbedi oko pet miliona maraka (2,5 miliona evra).

Dodik je pozvao sve političke stranke u RS na jedinstvo, kako bi ovaj entitet što bolje prevazišao krizu izazvanu pandemijom koronavirusa.