Težak zemljotres pogodio Zagreb, oštećeni mnogi objekti, najmanje 20 povređenih

Region 22. mar 202018:34 > 19:18
Podeli:
Izvor: Reuters/Antonio Bronic

U zemljotresima koji su jutros pogodili Zagreb i okolinu povređeno je 17 osoba, a jedna 15-godišnjakinja životno je ugrožena. Prvi udar pogodio je Zareb oko pola 7, a oko pola sata kasnije usledio je novi snažan potres od 5,2 stepeni. Kasnije je bilo više slabijih podrhtavanja tla, a poslednje oko 16 sati. Zemljotres je dodatno zakomplikovao borbu sa koronavirusom u Hrvatskoj pošto su se ljudi, koji su pobegli iz kuća, okupili na ulici na nepropisnoj udaljenosti, a mnogi su krenuli ka vikendicama na moru.

U pola sedam ujutro Zagreb se zatresao. Stanovnike ovog grada je prestravio najjači potres u zadnjih 140 godina.

Najteže je nastradala petnaestogodišnja devojčica, za čiji se život bore lekari. Porodica i komšije su u šoku.

„Ja sam sad bio u sobi gde je to dete spavalo. Zidovi normalni, nisu čak ni popucali, ne znam što je palo na nju“, kaže Siniša Magdić, ujak teško povređene devojčice.

Devojčica je u vrlo teškom stanju bila prebačena u zagrebačku Klaićevu bolnicu.

„Devojčica je primljena u teškom stanju sa teškom cerebralnom povredom zbog koje je urađena reanimacija. Nakon reanimacije, intenzivne mere, dodatna dijagnostika i ukazivanje pomoći. Ona je još uvek u teškom i kritičnom stanju. Oko nje je tim stručnjaka i rade sve što je u njihovim mogućnostima“ rekao je Goran Roić, direktor Klinike za dečje bolesti Zagreb.

Nakon potresa, viđene su potresne scene i ispred porodilišta u Petrovoj ulici. Zbog oštećenja, porodilje su morale da napuste bolnicu. Tek rođena deca, pa i deca na respiratorima, morali su da budu prebačeni u druge bolnice. U svemu su im pomogli i navijači FK Dinamo Zagreb.  

„U ovom trenutku sada, porodilje i trudnice koje mi primamo su zbrinute u novom delu klinike. Tamo se žene i porađaju, ali sa tim kapacitetima ne možemo zadovoljiti sve potrebe. Zbog toga smo deo porodilja i trudnica prebacili u drugu bolnicu“, rekao je Ante Ćorušić, direktor KBC Zagreb.

Epilog zemljotresa je barem je dvadesetak povređenih građana. Padale su fasade, stradale terase, oštećeni automobili.

Nakon potresa, u delu Zagreba je zavladalo vanredno stanje. Scene nakon zemljotresa su uplašile građane. Oštećene su mnoge zgrade, kao vrh jednog tornja katedrale. Puno gore prošla je crkva u Palmotićevoj ulici u ovom gradu.

Oštećene i zgrade ministarstva finansija, Sabora i Vlade Hrvatske. Ljudi su preplašeni istrčavali na ulice.

U pomoć službama uključila se i vojska kako bi se raščistio grad.

„Svi su alarmirani. Dao sam naredbu da se angažuje i vojska“, rekao je Damir Krstičević, ministar odbrane.

Međutim, građani su i dalje bili šokirani.

Epicentar potresa bio je kod zagrebačkog Markuševca.

Ljudima su doslovce srušene kuće. Pravo je čudo da tamo nitko ozbiljnije nije stradao.

Zagrepčani ovakav potres ne pamte. Sada strahuju hoće li se ponoviti.