Raste broj zaraženih u Crnoj Gori, nove mere – u vozilu najviše dve osobe

Region 19. mar. 202015:51 > 22:40
Podeli:
Izvor: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša saopštio je da su otkrivena još tri slučaja koronavirusa u Crnoj Gori, tako da je ukupno 13 obolelih u zemlji.

Prvi slučaj otkriven je preksinoć, a ovo, kako navodi, ukazuje da se epidemija širi.

„Nismo poštovali ono što je preporučeno – da držimo socijalnu distancu, da vodimo računa o sebi, ali i o drugima. Ovo govori o našim navikama koje moramo sad da zaboravimo“, istakao je Mugoša u izjavi medijima.

Pod zdravstvenim nadzorom u Crnoj Gori je 4.369 osoba koje su tokom prethodnih 14 dana boravile na području sa rasprostranjenom transmisijom.

Ministarstvo zdravlja donelo je večeras nove mere u cilju sprečavanja zaraze.

Nove mere podrazumevaju da su Zdravstveno-sanitarna inspekcija i Uprava policije zadužene da, u maksimalnoj mogućoj meri, pojačaju aktivnosti nadzora svih lica kojima je izrečena mera samoizolacije, njihovih članova domaćinstva, kao i osoba koje su ih dovezle od graničnog prelaza do mesta stanovanja.

„Ako utvrde da ova lica ne postupaju po izrečenoj meri, zdravstveno sanitarna inspekcija i Uprava policije odmah će podneti krivičnu prijavu nadležnom državnom tužilaštvu zbog izvršenja krivičnog dela, za nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, za koje je propisana kazna zatvora do jedne godine”, navodi se u Vladinim merama.

Takođe, zabranjen je prevoz više od dve odrasle osobe u putničkom motornom vozilu u isto vreme.

Vlasnici i zakupci restorana, kafana i kafića obavezani su da baštenski mobilijar učine nedostupnim za korišćenje.

Sve vesti o koronavirusu pratite u blogu uživo i na posebnoj stranici Koronavirus.