Šest novih slučajeva koronavirusa u Crnoj Gori

Region 18. mar. 202021:39 > 21:42
Podeli:
Izvor: N1

U Crnoj Gori potvrđeno je novih šest slučajeva oboljevanja od koronavirusa, saopštio je Institut za javno zdravlje.

Time je broj obolelih u Crnoj Gori porastao na osam.

„U laboratorijama Instituta za javno zdravlje završene su preliminarne analize 20 uzoraka uzetih kod osoba iz nadzora i kontakata do sada potvrđenih slučajeva. Od obrađenih uzoraka, pozitivno je šest, od kojih jedan nema epidemiološku povezanost sa do sada potvrđenim slučajevima“, saopštio iz Institut.

Institut je naveo da su u 18 sati pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom u Crnoj Gori bile 3.523 osobe, uključujući i crnogorske državljane koji su se organizovano vratili u Crnu Goru i iz preventivnih razloga su u karantinu.

Skok broja pozitivnih slučajeva – sa dva na osam, bio je očekivan, imajući u vidu broj bliskih kontakata koji su identifikovani i obrađeni.

Ekipe Instituta na terenu identifikuju kontakte zaraženih i obrađuju prikupljene podatke.

Đukanović: Ostavimo po strani nesporazume, država će pomoći svima

Država Crna Gora svima garantuje zaštitu i pomoć, posebno najranjivijima i najugroženijima, kazao je večeras predsednik Crne Gore Milo Đukanović povodom pandemije korona virusa i naglasio da je „vreme da se po strani ostave politički nesporazumi“.

On je rekao da su „teški i neizvesni dani pred nama“, ali i da je optimističan.

„Nemamo drugog izbora osim da savladamo i ovo iskušenje, zajedno i odgovorno – mi to možemo“, rekao je on.

Poručio je da se mora pokazati lična i društvena humanost i solidarnost, te da su svi obavezni da se pridržavaju saveta lekara.

„Ostavimo po strani političke nesporazume i podele, okrenimo se jedni drugima. Ugledajmo se na svetle primere iz naše slavne istorije: Naši preci su samožrtvovanjem, slogom i zajedništvom, hrabno i razumno nalazili put do pobede i u najkritičnijim situacijama“, kazao je Đukanović.

Predsednik je ocenio da je Vlada Crne Gore reagovala pravovremeno na pojavu bolesti, te da sve javne službe pokazuju visoku odgovornost.

Sve vesti o koronavirusu pratite u blogu uživo i na posebnoj stranici Koronavirus.