Vanredno stanje u Severnoj Makedoniji

Region 18. mar. 202019:39 > 19:45
Podeli:
Izvor: REUTERS/Marko Djurica

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski proglasio je vanredno stanje na celoj teritoriji svoje države u trajanju od 30 dana.

U televizijskom obraćanju on je rekao da je tu odluku doneo radi zaštite i borbe sa posledicama širenja virisa kovid-19 i da sadašnja tehnička vlada ima povećane nadležnosti.

Pendarovski je rekao da će morati da budu odloženi vanredni parlamentarni izbori, zakazani za 12. april.

Ponovo će biti zakazani tek kad budu stvoreni uslovi za fer i demokratsko izjašnjavanje građana, rekao je on.

„To što prvi put od proglašenja nezavisnosti proglašavamo vanredno stanje, pokazuje koliko je složena situacija. Izvršna vlast od danas ima povećane nadležnosti i može da koristi sve resurse države, i državne i privatne, da se što uspešnije izborimo sa ovom epidemijom“, rekao je predsednik.

Vlada u uslovima vanredne sitiacije moći će da donosi uredbe za zakonskom snagom sa ciljem da uvede veća ograničenja u kretanju ljudi i posebno da obezbedi veća sredstva za podršku ekonomiji, koja ulazi u izuzetno krizni period i već trpi velike gubitke.

„Kao građane i kao državu nas očekuju teški dani, ali kao predsednik nemam nikave dileme o ispravnosti odluke koje donosim. Očekujem da će i Vlada, koja će u predstojećem period imati najveću odgovornost, biti na visini zadatka i iskušenja koji nosi aktuelni politički i istorijski trenutak“, rekao je Pendarovski.

On je istakao da je je odluku o proglašenju vanrednog stanja doneo i potpisao nekoliko minuta pre 18h, pošto ga je predsednik Sobranja Talat Džaferi obavestio da ne može da sazove poslanike da bi proglasili vanredno stanje što je popodne tražila Vlada.

Pendarovski je rekao da se njegova odluka o uvođenju vanrednog stanja bazira na Članu 125 Ustava, koji propisuje takvu mogućnost ukoliko Sobranje ne može da se sastane iz različitih razloga. 

„Vanredno stanje će trajati 30 dana i onog trenutka kada parlament bude u mogućnosti da se sastane, biće mu (odluka o proglašenju vanredog stanja) podneta na potvrđivanje. Pre isteka tih 30 dana očekujem da mi Vlada podnese detaljan izveštaj o efektima i preduzetim merama i obrazloženje za eventualno produžavanje vanrednog stanja za još 30 dana“, rekao je Pendarovski. 

Parlament Severne Makedonije je raspušten 16. februara da bi bili vanredni izbori 12. aprila, a lideri parlamentarnih političkih partija postigli su juče konsenzus da ti izbori „treba da se odlože zbog stanja s koronavirusom“.

Sve vesti o koronavirusu pratite u blogu uživo i na posebnoj stranici Koronavirus.