Dodik: Punktovi policije RS na svakom graničnom prelazu

Region 18. mar. 202016:23 > 16:31
Podeli:
Izvor: N1

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će Vlada Republike Srpske u toku dana doneti odluku da se na svakom graničnom prelazu, koji kontroliše granična policija BiH, postave i punktovi policije RS, koji će kontolisati ulazak građana na područje ovog bh. entiteta.

„RS će da reguliše pitanje svoje samoodrbrane. Punktovi policije RS biće postavljeni i na međuentitetsku liniju razgraničenja“, naveo je Dodik.

Prema njegovim rečima, „to nema veze sa političkim odlukama“, navodeći primer predstavnika Granične policije BiH, koji je uzeo mito kako bi dozvolio ulazak tri osobe u BiH bez rešenja o izolaciji.

„Policijski službenici uzimaju novac za ulazak, a to je toliko opasno da Republika Srpska mora da reguliše pitanje svoje samoodbrane. Ne možemo da dozvolimo da se stavimo u ruke neodgovornih pojedinaca“, rekao je Dodik za RTRS. 

On je naglasio da Republika Srpska ima pravo na zaštitu i samozaštitu, navodeći da je ovaj bh. entitet preduzeo adekvante mere, dodavši da „ne može da kaže da je to učinjeno na nivou BiH“.

Dodik je kazao da se već nekoliko dana kalkuliše sa uspostavljanjem šatorskih naselja i karantina na graničnim prelazima, ali da se na nivou BiH u i Federaciji BiH kolebaju o tome.

„Nema operativne odluke, jer se nešto filozofira o tome“, istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, opasnost od virusa je nevidljiva i zato Republika Srpska podržava niz mera koji onemogućava da se epidemija širi.

„To traži našu solidarnost koja je neophodna. Sve mere u Republici Srpskoj protiv širenja virusa korona su preduzete, a ne mogu da kažem da je tako učinjeno i na nivou BiH i Federacije BiH“, naglasio je Dodik.