Plenković očekuje ostavku državnog tužioca pošto je otkriveno da je mason

Region 19. feb. 202017:18 > 17:24
Podeli:
Izvor: N1

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da bi bilo najprimerenije da glavni državni tužilac Dražen Jelenić sam podnese ostavku, pošto je otkriveno da je mason, a ako on to sam ne uradi, Vlada će tu odluku doneti na sednici.

Plenković kaže da Vlada u vreme imenovanja državnog tužioca nije znala za Jelenićevo članstvo u toj organizaciji. 

„Ne kažem da ne bi bio imenovan, ali sigurno bismo tu činjenicu drugačije tretirali. Ovako nam je to ostalo nepoznato“, naglasio je premijer. 

On je dodao da se to sada vraća kroz predmet kojim se Jelenić bavio, odnosno kroz slučaj ucenjivanja oftalmologa Nikice Gabrića, koji je takođe mason, zbog čega je „gotovo pa dovedena u pitanje njegova nepristrasnost i nezavisnost što mu otežava rad“.

POVEZANE VESTI:

Ranije je i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio da očekuje ostavku glavnog državnog tužioca. On je rekao da smatra da je članstvo u tajnoj organizaciji – što masoni jesu, nespojivo s funkcijom glavnog državnog tužioca, jer može da dovede u sumnju njegovu nepristrasnost. 

Jelenić je za N1 rekao da ne razmišlja o ostavci. Mediji navode da će Jelenić uskoro objaviti hoće li postupiti po pozivu ministra pravosuđa. 

Zbog sumnje da su počinili krivično delo pokušaja iznude, zagrebačka policija privela je u petak troje novinara malo poznatog nedeljnika 7Dnevno zbog sumnje da su ucenjivali poznatog oftalmologa Nikicu Gabrića, tražeći od njega 200.000 kuna (oko 27.000 evra) koje bi platio kroz oglase u njihovom listu, da ne bi objavili fotografije ceremonije masonske lože kojoj on pripada. 

On je to odbio i serija tekstova u kojoj ga nazivaju šefom masonske lože je objavljena. Jedan od privedenih novinara takođe je mason.

Potom je Gabrić sve prijavio policiji i glavnom državnom tužiocu, koji, kako je medijima ispričao Gabrić, nije reagovao kako je on očekivao.

Nedugo zatim je objavljeno i da je glavni državni tužilac mason, što je on potom novinarima i priznao.