Hrvatski državni tužilac javno priznao da je mason

Region 19. feb 202008:29 > 08:43
Podeli:
Izvor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Glavni državni tužilac Hrvatske Dražen Jelenić priznao je da je član masonske lože, što je izazvalo niz reakcija, a očekuje se da se o tome oglasi i Vlada. Jelenić je za N1 rekao da ne razmišlja o ostavci i da je postao mason je mu je to "imponovalo".

Hrvatska javnost preispituje verodostojnost i nepristrasnost državnog tužioca budući da je član masonske lože, i pošto se našao u istrazi afere vezane za ucenjivanje oftamologa Nikice Gabrića, osnivača i direktora Specijalne bolnice za oftalmologiju Svetlost, takođe masona.

Zbog sumnje da su počinili krivično delo pokušaja iznude, zagrebačka policija privela je u petak troje novinara nedeljnika 7Dnevno. Uhapšeni su zbog sumnje da su ucenjivali Gabrića tražeći od njega oko 27.000 evra koje bi platio kroz oglase u njihovom listu, da ne bi objavili fotografije ceremonije masonske lože kojoj on pripada. On je to navodno odbio i serija tekstova u kojoj ga nazivaju šefom masonske lože je objavljena.

Ministar pravosuđa Bošnjaković rekao je danas da očekuje ostavku glavnog državnog tužioca Dražena Jelenića zbog članstva u masonskoj loži. On je istakao da „to članstvo potencijalno stvara rizik“. Dodao je da Vlada nije znala za Jelenićevo članstvo u masonskoj loži i da će ukoliko Jelenić ne podnese ostavku, Vlada razmotriti dalje korake.

Po priznanju da je član masonske lože, glavni državni tužilac je rekao novinarima da je Gabrić pokušao da utiče na tok predistrage protiv troje novinara, od kojih je jedan takođe mason.

Upitan da li je javnim priznanjem da je mason naštetio ugledu institucije koju vodi, Jelenić je za N1 rekao da nije.

„Ja mislim da nisam, jer sam svoj posao radio pre, za vreme toga i dan danas zakonito i isključivo po zakonu“, rekao je hrvatski državni tužilac.

Dodao je da o ostavci ne razmišlja.

„U ovom trenutku još ne razmišljam ni o čemu, nego samo da se ovaj predmet u meri u kojoj ja mogu utjecati na to, završi zakonito, a biće sve javno ako dođe do suda“, rekao je Jelenić, dodavši da je razgovarao s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem, ali nije želeo da otkrije o čemu.

Objasnio je i zašto je postao mason. „Moj prijatelj me je pitao. U jednu ruku, s obzirom da je geslo da samo ugledni ljudi mogu postati članovi masonske lože, moram priznati da mi je u tom trenutku to s jedne strane imponovalo. Da je neko prepoznao moju stručnost, moj rad i profesionalno zalaganje i da na taj način mogu doprineti radu udruženja koje se zalaže za boljitak u društvu, u zajednici, počevši od porodice, okruženja u kom živite, od Republike Hrvatske, odnosno domovine“, rekao je Jelenić.

Upitan da li misli da bi se, zbog mistike koja obavija pojam masona i njihovog delovanja, mogao preispitati njegov rad ili verodostojnost njegovog rada u Državnom tužilaštvu, Jelenić kaže da mu to nije palo na pamet „zato što se radi o zakonito osnovanom udruženju koje se bavi dozvoljenim i zakonitim radom u Repulici Hrvatskoj“, objasnio je on za N1.

Jelenić je ranije ispričao da je Nikica Gabrić, takođe član masonske lože, pokušao da utiče na postupak pokrenut zbog pokušaja iznude.

„On je bio žrtva, je li on imao neka svoja saznanja ili ne, u svakom slučaju je tokom istrage kontaktirao i mene i opštinskog državnog tužioca i tražio da se neke stvari odrade drukčije, misleći da on može na to da utiče, ali posao vodi Državno tužilaštvo, odnosno policija“, rekao je Jelenić.

Upitan o snimcima na kojima se navodno nalazi, a za koje je Gabrić rekao da će ih objaviti, Jelenić je rekao da ne zna šta se nalazi na tim snimcima, ali da se ničega ne boji.