U Budvi zapaljena crnogorska zastava

Region 16. feb 202018:38 > 18:42
Podeli:
Izvor: N1

U Budvi je zapaljena crnogorska zastava, a kod Danilovgrada je desetak za sada nepoznatih osoba uz baklje kod crkve i seoskog groblja pevalo "Himnu kosovskih junaka", što se dovodi u vezu sa protivljenjem novom Zakonu o slobodi veroispovesti.

U podgoričkom naselju Tološi, na Veljem brdu na ulazu u pećinu Magara, zaštićeni spomenik prirode, jutros je osvanula trobojka, preneli su podgorički mediji.

POVEZANE VESTI

Budvanska policija, po navodima portala „Vijesti“ istražuje ko je noćas sa jednog plažnog bara na Slovenskoj plaži u Budvi skinuo i zapalio crnogorsku, državnu zastavu.

U mestu Orja luka, kod Danilovgrada, desetak osoba je u subotu veče, kod seoske crkve i groblja uz upaljene baklje pevalo „Hriste bože“, pesmu koja poziva na odbranu Kosova.

Portal „Pobjeda“, koji je objavio video snimak na kome se vidi desetak mladića kako s upaljenim bakljama pevaju pesmu „Hriste bože“, navodi da je ta pesma bila simbol ozloglašenih „Crvenih beretki“.

Na snimku se čuje kako prisutni uzvikuju „Danilovgrad brani svetinje“. Pobjeda piše da je ovakav čin uznemirio pojedine meštane Orje luke.

Protivnici Zakona o slobodi veroispovesti, sedmicama masovnim šetanjama širom Crne Gore protestuju u organizaciji Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori. Širom zemlje protivnici zakona iscrtavaju trobojke.

Pre nekoliko sedmica došlo je do incidenta kada je komunalna policija pokušala da prefarba trobojke iscrtane u jednom podgoričkom prigradskom naselju. Protivljenje zakonu nije zaobišlo ni škole, pa je trobojka sa likom štrumfova ušla i školsku učionicu u Baru, dok je u dvorištu jedne osnovne škole u Podgorici krajem ove nedelje zapaljena crnogorska zastava.

U Crnoj Gori već skoro dva meseca traju masovne protestne šetnje protiv Zakona o slobodi veroispovesti koje organizuje Mitropolija crnogorsko primorska SPC i njene eparhije.

Protestne šetnje organizovane su i večeras u više gradova. SPC je protiv zakona i smatra da „diskriminatorskim“. Od vlasti traži da povuče akt koji karakteriše kao „pripremu za otimanje“ imovine te crkve. Vlada Crne Gore i SPC u Crnoj Gori su u petak počele pregovore o zakonu, dok je crkva nastavila s protestima.