Grabar Kitarović uputila oproštajnu poruku: O mom radu progovoriće istorija

Region 15. feb 202012:35 > 12:43
Podeli:
Izvor: Reuters/Antonio Bronic

Odlazeća predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, na Fejsbuku je objavila oproštajnu poruku.

„Ponosna sam na učinjeno. Predsedničku dužnost obavljala sam s dubokim uverenjem kako su političke, moralne i kulturne vrednosti kojima smo se vekovima vodili u borbi za nacionalnu slobodu i državnu nezavisnost, a posebno u ‘Domovinskom ratu’, uporište izgradnji snažne države i pravednog društva. Interese hrvatskog naroda, države i svih državljana branila sam i promovisala dostojanstveno i odgovorno, kako mi je nalagao Ustav, iznad bilo čijih i bilo kakvih parcijalnih interesa. Ime Hrvatske i hrvatskog naroda bilo mi je svetinja. O svima nama, pa tako i o mom radu jednog će dana, s potrebnim razmakom, objektivno progovoriti istorija“, napisala je predsednica Hrvatske u poruci.

„Međunarodni položaj Hrvatske danas je bolji nego ikada“

Zaključila je da je stanje u društvu i državi koje je bila zatekla tražilo od nje što jasnije određenje ključnih prioriteta državne politike, počevši od demografske revitalizacije i jačanja nacionalne bezbednosti, preko ublažavanja društvenih podela do čvršćeg pozicioniranja u međunarodnoj politici.

„Predlagala sam rešenja za probleme decentralizacije, ukupnog privrednog razvoja i ravnomernog regionalnog razvoja, brendiranja, obrazovanja, socijalne pravde, iseljeništva, brige za Hrvate u Bosni i Hercegovini i susednim državama, kao i spoljnopolitičke inicijative. Posebnu pažnju posvetila sam našem međunarodnom položaju. On je danas bolji nego ikada. Smatrala sam kako našem članstvu u Evropskoj uniji i NATO savezu treba dati dodatnu vrednost. Stoga sam pokrenula Inicijativu tri mora. Time sam našoj spoljnoj politici u ruke dala kvalitetan alat jačanja hrvatskog položaja na međunarodnoj sceni, pre svega u okviru Srednje Evrope i Mediterana. Hrvatska danas razmišlja hrvatski, a deluje evropski i globalno“, istakla je.

„Hrvatska koja živi, a ne umire, Hrvatska koja brine o svakom Hrvatu i građaninu je Hrvatska koju sam želela i želim“

Grabar Kitarović je podsetila je da je ovo „jubilarna godina hrvatske demokratije i pobede u ‘Domovinskom ratu'“.

„Ostvarili smo temeljne istorijske ciljeve i težnje. Ali, čekaju nas novi, možda i veći izazovi. Koliko ćemo napredovati, zavisi od ciljeva koje postavimo i volji da ih ostvarimo. Hrvatska koja živi, a ne umire, Hrvatska koja brine o svakom Hrvatu i svakom građaninu, Hrvatska koja je sigurna i koja čvrsto stoji u svetu – to je Hrvatska koju sam želela i koju želim. Čvrsto sam uverena kako nam temeljne odrednice politike nacionalnoh pomirenja i zajedništva i dalje moraju biti putokazi u izgradnji države. Izazovi s kojima se suočavamo, posebno demografski, i oni koji će doći zahtevaju i zahtevaće od nas visok stepen političkog saglasja i nacionalnog zajedništva“, poručila je.

Rekla je i da je „snažno promovisala hrvatsku samosvest“.

„Hrvatska nije usputno stvorena, mala, nemoćna ni neuspešna država“

„Hrvatska nije usputno stvorena – ona ima sve istorijske razloge postojati. Hrvatska nije mala, nemoćna, ni neuspešna država. Povlastica je u njoj živeti. Ona je izraz najboljih odlika našeg duha, nepresušno vrelo optimizma za budućnost. Budućnost je u našim rukama. Njena smo garancija svi mi, ali pre svega naša deca i mladi. Oni zaslužuju najveću pažnju i brigu. Zato sam svoj mandat velikim delom posvetila njima. Otvorimo im perspektivu, pružimo im priliku za što bolje obrazovanje, za porodični život i roditeljstvo, za rad i profesionalni uspeh“, naglasila je Grabar-Kitarović.

Poručila je i kako se svi zajednički moraju više posvetiti modernizaciji društva i države.

„Obrazovanje i naučni sistem, državna uprava, politički sistem, socijalni i zdravstveni sistem – ta i druga područja traže odlučne reforme. Moramo graditi državu odgovorniju građanima, sa što manje administracije i političke arbitraže, što je najveći generator korupcije. Država treba biti servis svojim državljanima, a ne represivni aparat, koji koči život i razvoj. Moramo promovisati ideju moderne stabilne države, koja se hrabro nosi s izazovima i aktivno učestvuje u međunarodnim procesima. Svako od nas u ostvarivanju tih ciljeva ima određenu dužnost i odgovornost. Lično ću i dalje podsticati duh zajedništva, društvene odgovornosti, optimizma i nacionalnog ponosa“, poručila je.

„Uspeh Zorana Milanovića biće hrvatski uspeh“

Bila sam vam, rekla je građanima Hrvatske, četvrti predsednik i prva predsednica.

„Za koji dan dužnost predsednika preuzeće gospodin Zoran Milanović. Nadam se kako će i dalje jačati ustavni položaj i društveni ugled institucije Predsednika Republike i umnožiti baštinu uspeha svojih prethodnika. Želim mu svaki uspeh jer će to biti hrvatski uspeh. Zaključujem svoj mandat Predsednice Republike s dubokom verom u dobru budućnost naše Hrvatske i hrvatskog narod. Svima vama, dragim hrvatskim državljanima i svim mojim sunarodnicima u domovini i širom sveta želim svako lično i porodično dobro. I neka nam živi naša jedina i večna Hrvatska“, poručila je Grabar-Kitarović.

U pismu je zahvalila, pre svega, „svim državljankama i državljanima Hrvatske širom zemlje i sveta“. Zatim je zahvalila čelnicima državnih i drugih institucija, svojim saradnicima, kao i svima „koji su joj upućivali reči podrške ili kritike, te svima koji su joj iskazivali gostoprimstvo širom zemlje i sveta“.