Najteži saobraćajni prekršaji u Crnoj Gori biće kažnjavani isključivo zatvorom

Region 12. feb 202011:38 > 11:40
Izvor: N1 (arhiva)

U Crnoj Gori će najteži saobraćajni prekršaji biti sankcionisani isključivo zatvorskom kaznom od 15 do 60 dana, predviđeno je izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, čija primena počinje u sredu.

To važi za vozače koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola u koncentraciji od 2g/kg ili većoj, koji su pod uticajem opojnih droga ili drugih psihoaktivnih supstanci i koji se u naselju kreću brzinom koja je za 70 kilometara na sat i više veća od dozvoljene brzine ili van naselja brzinom koja je za 90 km/h veća od dozvoljene, prenosi RTCG.

Zatvorska kazna od 15 do 60 dana biće izrečena osobama koja upravljaju vozilom za vreme trajanja mere zabrane upravljanja ili ograničavanja prava na upravljanje motornim vozilom i koji ne zaustave vozilo na znak ili naredbu ovlašćenog policijskog službenika.

„To se odnosi i na osobe koji odbiju da se podvrgnu ispitivanju pomoću odgovarajućih sredstava i aparata (alkometar, droga test i dr.), radi provere prisustva alkohola u organizmu, ili postojanja znakova alkoholne poremećenosti ili dejstva opojnih droga“, kaže se u saopštenju Uprave policije.

Navodi se da će se, u skladu sa novim zakonskim rešenjem, prema vozačima koji su počinili prekršaj preduzimati mere na osnovu sakupljenih kaznenih bodova, koji se vode u Prekršajnoj evidenciji, a na osnovu rešenja sudova za prekršaje ili konačnih prekršajnih naloga.

Iz Zakona je brisana odredba o fizičkom odzimanju vozačke dozvole na licu mesta, već će se ograničavanje prava na upravljanje motornim vozilom evidentirati u posebnoj evidenciji, o čemu će vozači dobijati rešenje.

„Na isti način biće realizovane i zaštitne mere zabrane upravljanja motornim vozilom, izrečene od sudova za prekršaje ili izrečene konačnim prekršajnim nalogom“, kaže se u saopštenju.

Iz policije podsećaju da je cilj izmena Zakona, poboljšanje bezbednosti svih učesnika u saobraćaju i smanjenje broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posledicama.