Odbijen plan za "zagrebački Menhetn", Bandićev pandan "Beogradu na vodi"

Region 11. feb 202015:15 > 15:18
Izvor: Shutterstock

Odbornici zagrebačke Gradske skupštine danas su većinom glasova odbacili predlog gradonačelnika Milana Bandića o izmenama Generalnog urbanističkog plana (GUP), koji predviđa sporne prenamene gradskog zemljišta za projekat "zagrebačkog Menhetna".

Posle višednevnog natezanja odbornika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Bandićeve stranke u vezi izmena GUP, koje su izazvale protivljenje opozicije, urbanista i javnosti, odbornci HDZ glasali su protiv i tako zajedno sa opozicijom srušili gradonačelnikov predlog. Prethodno su odbornici Bandićeve stranke glasali protiv HDZ-ovih amandmana na taj dokument.

Bandić je sa saradnicima prošle godine posetio Dubai, gde je potpisao Memorandum o razumevanju između Grada Zagreba i firme „Eagle Hills“ o gradnji projekta „Zagreb city“, u javnosti poznatijeg kao „zagrebački Menhetn“. Kompanija „Eagle Hills“ je investor kontroverzong projekta „Beograd na vodi“ u glavnom gradu Srbije.

Od ukupno 49 odbornika za GUP ih je bilo 18, a protiv 31.

Opozicioni odbornik Tomislav Tomašević rekao je novinarima da je ovo veliki poraz gradonačelnika.

„Ovo je nastavak prema kraju Milana Bandića. Očito da između njih (HDZ i Bandića) nije došlo do dogovora, ali napravili su sve što su mogli. Da nije bilo ujedinjene struke i opozicije, da nije bilo građana, udruženja građana, GUP bi prošao. Ovako je bio preveliki pritisak na HDZ“, ocenio je Tomašević.

Hrvatski mediji ocenjuju da je sada neizvesno šta će se događati na nacionalnom nivou budući da poslanici Bandićeve stranke čine deo parlamentrane većine.

Milan Bandić u poslednje vreme se suočava s talasom protesta zbog načina na koji vodi grad, na čijem je čelu već gotovo neprekidno 20 godina. U organizaciji nekoliko udruženja u Zagrebu je pre desetak dana protiv Bandića i, kako je navedeno, „klijentelističkog sistema koji guši i devastira Zagreb“, protestovalo više od deset hiljada. Oni su, medu ostalim tražili i zaustavljanje rasprodaje zelenog pojasa i javnog prostora uz Savu, planiranog, među ostalim, i kroz projekat „zagrebački Menheten“.

U oktobru 2018. na sudu u Zagrebu počelo je suđenje Bandiću, njegovim saradnicima i poslovnim partnerima iz gradskih firmi koji se u aferi „Agram“ terete za korupciju tešku oko tri miliona evra. Svi optuženi, uglavnom bivši i sadašnji vodeći ljudi gradske uprave i zagrebačkog holdinga, kao i dva trgovačka društva, izjasnili su se da se ne osećaju krivim za više krivičnih dela korupcije.