Predsednik Boračke organizacije RS negirao krivicu za Srebrenicu

Region 10. feb 202019:45 > 19:50
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić (BORS) negirao je krivicu za pomaganje u genocidu u Srebrenici počinjenom u julu 1995. godine i rekao da je optužnica izmišljena i da se ne oseća krivim, javlja BIRN BiH.

Sud BiH je 13. januara potvrdio optužnicu koja Savčića tereti da je, u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti podređenih prilikom zarobljavanja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na području Nove Kasabe, njihovog nezakonitog zatočenja, zlostavljanja i ubistava.

Prema navodima optužnici, Savčić je od 11. do 15. jula 1995. godine na području Nove Kasabe svesno pružio pomoć ostalim članovima udruženog zločinačkog poduhvata – Ratku Mladiću, komandantu Glavnog štaba VRS, i Ljubiši Beari, načelniku za bezbednost Glavnog štaba VRS i drugim komandantima Drinskog korpusa i Zvorničke brigade, kao i jedinicama policije da zarobe, po kratkom postupku pogube vojno sposobne muškarce Bošnjake iz srebreničke enklave, zakopaju njihova tijela, i na taj ih način unište kao etničku grupu na određenom prostoru.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala Mladić je proglašen krivim i osuđen na doživotni zatvor za genocid i druge zločine počinjene u BiH, dok je Beara 2017. godine preminuo u zatvoru u Berlinu.

Tamo se nalazio na izdržavanju doživotne zatvorske kazne na koju ga je osudio Haški tribunal, prenosi Vijesti.ba.