Demonstracije protiv Bandića zbog projekta "zagrebački Menhetn"

Region 06. feb 202013:33 > 13:38
Izvor: Čitateljica N1

Stotinak demonstranata dočekalo je gradonačelnika Zagreba Milana Bandića ispred Skupštine grada, uoči sednice o izmenama Generalnog urbanističkog plana (GUP) kojima su predviđene sporne prenamene gradskog zemljišta za projekat takozvanog "zagrebačkog Menhetna".

Bandić je u zgradu Skupštine ušao okružen obezbeđenjem, dok su mu okupljeni zviždali i uzvikivali „lopove“. Protest su organizovala udruženja Zelena akcija, Pravo na grad, Zagreb te zove i Siger zbog, kako su naveli, „Bandićeve otimačine grada“. 

Protivnici projekta navode da izmene GUP predviđaju prenamene zemljišta za „Bandićev Menhetn“, povećavaju izgradnju u donjogradskim blokovima i saobraćaj u centru grada, i da ne sadrže bilo kakvu viziju istinskog razvoja grada u interesu njegovih stanovnika. Okupljeni su nosili brojne transprente na kojima je, između ostalog, pisalo „Dosta je“, „GUP=sramota“, „Dosta kriminala s planovima“ i „Nama smeće, a njima Menhetn – dosta je“. 

Predstavnica udruženja Pravo na grad Jelena Miloš rekla je novinarima da je reč o „najgorem i naštetnijem GUP u istoriji Zagreba“ i pozvala gradske odbornike da uskrate podršku predloženim izmenama.

„Protiv ovakvog GUP su doslovno svi – građani, udruženja, struka, a jedino nisu Milan Bandić i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ). Ne želimo Menhetn na Savi, želimo zelene površine, želimo da sačuvamo Velesajam i Hipodrom“, kazala je Miloš. 

Čitateljica N1

Zagrebački HDZ, uz pomoć kojeg Bandić ima većinu u gradskoj skupštini, predložio je 15 amandmana na GUP. Bandić je novinarima rekao da ne zamera HDZ-u i da će prihvatiti njihove amandmane i dodao da zbog toga nije dovedena u pitanje podrška poslanika njegove stranke vladi premijera Andreja Plenkovića iz HDZ-a. 

Hrvatski mediji navode da će amandmani odložiti glasanje o GUP još najmanje mesec dana, budući da treba da prođu i resorno ministarstvo. Ocenjuje se da se HDZ odlučio na taj potez kako bi izbegao da otvoreno podrži Bandića uoči unutarstranačkih izbora u martu, jer se deo protivnika Plenkovića, predsednika HDZ-a, već izjasnio protiv saradnje s Bandićem.

U međuvremenu su opozicioni odbornici u Skupštini Zagreba tražili da o izmenama GUP bude organizovan referendum. Bandić se suočava s talasom protesta zbog načina na koji vodi grad, na čijem je čelu već gotovo neprekidno 20 godina.

Proteklog vikenda u Zagrebu se okupilo više od 10.000 građana koji su tražili njegov odlazak i zaustavljanje rasprodaje zelenog pojasa i javnog prostora uz Savu, planiranog u okviru projekta „zagrebački Menhetn“. 

Predstavnik inicijative Zagreb je naš Tomislav Tomašević rekao je juče da je novi GUP „najkontroverzniji prostorni plan u istoriji Hrvatske“, a na izjavu Bandića da će se „do zadnje kapi krvi“ boriti za GUP, Tomašević je odgovorio da se Bandić bori za svoje i interese investitora iz Dubaija.

Čitateljica N1

Izmenama zagrebačkog GUP-a, kojima bi bila omogućena izgradnja „zagrebačkog Menhetna“, protive se brojna udruženja, urbanisti i arhitekte, opozicija, kao i većina veća gradskih četvrti. Oni smatraju da se radi o otimanju javnog prostora i megalomanskom projektu koji nije usklađen s prostornim planom. 

Bandić je sa saradnicima prošle godine posetio Dubai, gde je potpisao Memorandum o razumevanju između Grada Zagreba i firme Eagle Hills (EH) o gradnji projekta „Zagreb city“, u javnosti poznatijeg kao „zagrebački Menhetn“. Tada je rečeno da je u pitanju neobavezujući dokument.

Prema Memorandumu, projekat Zagreb na Savi odnosi se, između ostalog, na područje današnjeg Velesajma i Hipodroma. Za taj prostor od 1,1 milion kvadrata Grad treba da pripremi prostorno-plansku dokumentaciju u roku od osam meseci od potpisivanja ugovora, plus dodatnih šest meseci.

Bandić se u nekoliko slučajeva tereti za korupciju, a u oktobru 2018. godine pred sudom u Zagrebu počelo mu je suđenje u aferi „Agram“, za korupciju tešku oko tri miliona evra. Tim slučajem je obuhvaćeno i više njegovih saradnika i poslovnih partnera.