Nova TV: Na helikopterima, pristiglih iz Rusije s remonta, mnogo nepravilnosti

Region 03. feb 202021:07 > 21:12
Izvor: Ilustracija

Hrvatski vojni helikopteri koji su se prošle godine vratili iz Rusije sa remonta, sudeći prema broju reklamacija nisu dobro servisirani, objavila je Nova TV.

Jedan od helikoptera sa generalnog servisa iz Rusije, vratio se pre manje od pola godine, ali ne leti.

„Mislim da je bio oko 20 dana, radilo se na otklanjanju neispravnosti hidro-servo pokretača“, rekao je predsednik hrvatske Uprave Vazduhoplovnog-tehničkog centra Ivica Grebenar, a prenosi Nova TV.

Šef ratnog vazuduhoplovstva uverava da je reč o redovnom održavanju nakon 50 sati leta.

„Ovaj primer s curenjem sistema komandi uočen je pravilno na vreme, pokrenut je postupak reklamacije, kvar je otklonjen“, rekao je brigadni general Majkl Križanec.

Nije to jedini od ukupno 10 helikoptera koji nije u funkciji. Druga dva su isto u redu za pregled i čekaju ruske stručnjake da dođu.

Trebalo je, kako je rekao, da dođu ove sedmice, ali je to odloženo.

Na Lučko su često odlazili i aviomehaničari zbog različitih tehničkih nepravilnosti. O tome svedoči i dokumentacija kojom raspolaže Dnevnik Nove TV, a iz koje je vidljiv velik broj reklamacija.

Za neke, priznaju, da nemaju delove, prenosi index.hr.

„Reklamacije idu od najbanalnijih, da nije pravilno zacrtan položaj određenog šrafa, nije postavljeno crevo na način na koji je previđeno dokumentacijom, do toga da imamo neusklađenost u radu motora. To je sve očekivano“, kaže Križanec.

Na pitanje o curenju goriva iz helikoptera na Kosovu kaže da s tim slučajem nije upoznat.

„Posada u helikopter ne ulazi ako nije bilo mnoštvo tehničara i svako je pogledao svoj deo. I svako od nas svojim potpisom i pozicijom garantuje za to da se ništa neće dogoditi“, rekao je komandant Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva.