Hiljade ljudi na protestu protiv MIlana Bandića u Zagrebu

Region 01. feb 202016:18 > 16:46
Izvor: Čitateljica N1

Na glavnom zagrebačkom trgu održava se novi protest protiv gradonačelnika Zagreba Milana Bandića. Protest pod nazivom "Dosta je!" organiziraju udruženja Zelena akcija, Pravo na grad i Siget, a na protest su došle hiljade građana.

Na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu je gotovo 10 hiljada ljudi.

„Hvala što ste pokazali da nismo papčine koje se neće boriti protiv Bandića i da nismo idioti. Ja lično ne želim ništa loše fizički da se dogodi Bandiću, osim da završi u zatvoru. Bandića mi plaćamo, on je naš zaposleni. Zašto trpimo nekvalitetnog zaposlenog već 20 godina? Dosta je, dosta je! Otkaz!“, rekla je Marina Orsag.

Orsag je poručila kako je zbog velikog broja demonstranata obustavljen promet Trgom bana Josipa Jelačića.

N1

Iva Marčetić iz Prava na grad rekla je na konferenciji za novinare kako protestom poručuju da je dosta Bandićevog načina vladanja Zagrebom. Dodaje kako Pravo na grad i Zelena akcija na to upozoravaju poslednjih 10 godina, pozivajući Bandića da odstupi s gradonačelničkog mesta.

„Svi smo svedoci ogromne štete koju gledamo i kroz optužnice koje su podignute protiv njega, a i samog načina života u gradu gde ni jedna tramvajska pruga nije produžena, gde je smeće po ulicama i gde grad zapravo ima samo fontane. A u poslednje vreme to je kulminiralo njegovom odlukom da potpiše Memorandum o razumevanju s Eagle Hillsom i da nam ponudi Generalni urbanistički plan (GUP) u kojem nam oduzima jedan dobar deo grada da bi pogodovao investitorima“, navela je Marčetić.

N1

Odbornici Gradske skupštine odlučivaće o izmenama GUP-a, za koji udruženja smatraju da je loš i štetan i traže izradu novog GUP-a, koji neće ići u korist investitorima. Zato pozivaju gradske odbornike, uključujući i one koji su do sada podržavali Bandićevu politiku, da poslušaju glas javnosti i usprotive se GUP-u.

Marko Košak iz Zelene akcije rekao je kako se nebriga i nesposobnost za rešavanje problema u Zagrebu najbolje ogleda u gospodarenju otpadom, ocenjujući da grad već 20 godina nema odgovarajuću politiku u tom području.

„Ne samo što je sistem nefunkcionalan i naplata odvoza otpada nije pravedna, sada gradonačelnik želi višestruko da poveća račune“, rekao je Košak. Dodao je kako je fiksni deo naplate nametnut i ne odgovara potrebama građana, a varijabilni deo naplate ne odgovara količinama otpada koje građani proizvedu.

N1

„Iako se građani trude da odvajaju otpad i recikliraju, oni za to neće biti nagrađeni“, kaže Košak.

Naglasio je da je veliki problem i infrastruktura jer Zagreb nema ni sortirnice ni centar za obradu glomaznog otpada, a u takvom sistemu profitiraju jedino interesne grupe i privatnici kojima se prepušta i zarada od odvojenog otpada.

Izvor: Čitateljica N1
Izvor: Čitateljica N1
Izvor: Čitateljica N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1