U Sloveniji od naredne školske godine srpski jezik dostupan kao dodatna nastava

Region 21. jan. 202014:19 > 14:24
Podeli:
Izvor: Ilustracija

U Sloveniji će srpski jezik od naredne školske godine biti dostupan u osnovnim školama kao dodatna nastava, zbog interesovanja dece da pohađaju časove srpskog. Do ovoga je došlo nakon povezivanja brojnih organizacija Srba u Sloveniji u jednu krovnu, a zatim i dogovora vlada Srbije i Slovenije.

Predsednik Saveza Srba Slovenije Marko Sladojević rekao je da će se nastava srpskog jezika sastojati od tri predmeta – „Srpski jezik“, „Srbija moja otadžbina“ i „Istorija i kultura srpskog naroda“.

Za odvijanje ove nastave država će obezbediti prostor u školama i pokrivaće potrošenu struju, vodu i grejanje. Nastavnike će plaćati i odabrati Srbija.

Ovu priliku već godinama koriste mnoge zajednice, osim srpske. Sladojević ističe da zna da je više dece u Sloveniji učilo holandski, ukrajinski, kineski jezik kao maternji jezik, javlja Srna.

„To sugeriše da u ovoj zemlji živi više Ukrajinaca, Holanđana i Kineza što, jednostavno, nije tačno“, rekao je Sladojević. Najviše dece do sada je prijavljeno u ljubljanskoj školi „Livada“ – blizu 30. Goran Popović, direktor koji je svoje prosvetno iskustvo gradio u Beogradu, kaže da je hiljadu do sada prijavljenih izvanredan broj i da se nada da će projekat biti dobro isplaniran i održiv.

„Samo želim da država Srbija istraje u tom programu, a ne da posle godinu-dve iz ovih ili onih razloga kaže ‘ma ne'“, ističe Popović, koji smatra da bi se, u tom slučaju, teško sve ponovo pokrenulo.

Ambasador Srbije u Ljubljani Zorana Vlatković podsetio je na odlične veze dve države i potrebu da se one njeguju, kao i činjenicu da jeučenje maternjeg jezika jedan od načina da se grade novi mostovi.

Prema njenim rečima, organizacija nastave ide po planu. „Mi smo poslali već dobar deo prijava koje su do sada stigle Ministarstvu prosvete kako bi se organizovao konkurs“, naglasila je Vlatković.

Ona je navela da treba da se izaberu nastavnici koji u skladu sa propisima mogu doći iz Srbije, a mogu biti, ukoliko neko ispunjava uslove, angažovani među ljudima koji žive u Sloveniji.