Fon der Lajen: Narednih šest meseci ključni za EU i Zapadni Balkan

Region 14. jan. 202013:54 > 13:58
Podeli:
Izvor: REUTERS/Vincent Kessler

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će narednih šest meseci biti ključni za odnose EU i Zapadnog Balkana. Ona je najavila da će Evropska komisija za par nedelje izaći sa novom metodologijom proširenja.

Predsednica Evropske komisije je ocenila da, ako se želi da samit EU – Zapadni Balkan u Zagrebu bude uspešan, Brisel mora sada da uradi svoj domaći zadatak.

Fon der Lajen je najavila da će predstaviti metodologiju proširenja za par nedelja kako bi otpočeli razgovari o neophodnoj modernizaciji, ali i da bi se „prijateljima na Zapadnom Balkanu“, Severnom Makedonijom i Albanijom dala prespektiva za početak pristupnih pregovora.

„Narednih šest meseci biti ključni za odnose EU i Zapadnog Balkana. Hrvatska zna bolje od mnogih šta znači snaga evropske perspektive. To je pitanje da li imate realnu perspektivu. A Hrvatska najbolje zna koliko ta perspektiva može da utiče na zemlju u pogledu transformacije sistema i ekonomije, ali i šta je to dobro što EU može da uradi“, kazala je Fon der Lajen.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da se nada će sa Samita u Zagrebu moći da pošalju poruku partnerima u jugo-istočnoj Evropi, za koje je rekao da se još nalaze u nekoj vrsti evropskog predvorja.

„Ako nastavite da sprovodite reforme i ako ispunite sve kriterijume – vaša evropska perspektiva neće biti dovedena u pitanje i bićete dobrodošli“, poručio je Plenković.