Cvijanović dodelila odlikovanja povodom Dana Republike Srpske

Region 09. jan. 202011:15 > 11:24
Podeli:
Izvor: Srna

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović uručila je na svečanosti u Palati RS odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima.

„Na ovaj način želimo da iskažemo poštovanje prema svojim građanima“, istakla je Cvijanović, preneo je RTRS.

Povodom obeležavanja devedeset godina od osnivanja, i doprinosa u razvoju kulturno – umetničkog života, kao i za rezultate i dostignuća od šireg značaja u afirmaciji RS, predsednica RS je odlikovala Narodno pozorište RS.

Za rad i zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća, kao i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa između Srbije i RS, Cvijanović je odlikovala ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina.

„Priznanje koje sam dobio nije priznanje meni, to je priznanje Srbiji, priznanje Srbiji koju vodi Aleksandar Vučić, to je priznanje Srbiji koja ne okleva da RS pomogne uvek i na svakom mestu, to je priznanje svim Srbima, bez obzira gde žive – i Srbima koji su rođeni u ovoj slobodnoj zemlji mojih predaka, onima koji su rođeni u Srbiji, onima u rasejanju… Ovo je priznanje svim Srbima, i ovo je nada da će svi Srbi biti ujedinjeni, složni, da će se sabrati i da ih nikada više drugi politički interesi, strani gospodari, lažne vođe, pogrešne ideologije, neće svađati i usmeravati jedne na druge. Ovo je orden za sve Srbe“, rekao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin prilikom prijema odlikovanja.

Ordene zastave RS sa srebrnim vencem za rad i zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća, kao i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske, odlikovan je generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.

Za priznat dugogodišnji rad u zdravstvu i veliki doprinos u lečenju i pružanju zdravstvenih usluga za decu sa područja RS, kao i doprinos u obostranoj saradnji zdravstvenih ustanova iz Srbije i RS, predsjednica RS je odlikovalaspecijalistu dečije hirurgije i direktora Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“ u Beogradu, Radoja Simića.

Izvor : Srna

Za posebne zasluge na polju prosvetne djelatnosti i aktivnosti, i sto četrdeset godina uspešnog rada, kojim se doprinosi opštem napretku i ugledu RS, predsednica je odlikovala Osnovnu školu „Dositej Obradović“ iz Banjaluke.

Orden Njegoša III reda za priznati rad u kulturnom i duhovnom razvitku, kao i za posebne zasluge na polju javne djelatnosti, kojima se doprinosi opštem napretku RS odlikovani su kniževnik Momir Krsmanović i dirigent Srpskog crkvenog pevačkog društva „Srbadija“ iz Bijeljine Desanka Trakilović.

Za požrtvovanje i hrabrost u nezi ranjenika za vreme oružane borbe u odbrani RS, kao i dugogodišnji rad u lečenju pacijenata i veliki doprinos u razvoju zdravstvenog sistema RS, predsednica je Ordenom krsta milosrđa odlikovala specijalistu radiologije i načelnika Zavoda za kliničku radiologiju Univerzitetski klinički centar RS, Banjaluka, Sašu Vujnovića i lekara dobrovoljca u proteklom Odbrambeno – otadžbinskom ratu dr Mihaila Mikov Nikolova iz Bugarska.