Na suđenju Atifu Dudakoviću i pripadnicima Armije BiH pročitani iskazi svedoka

Region 06. jan 202016:20 > 16:24
Podeli:
Izvor: N1

Na suđenju Atifu Dudakoviću i još petnaestorici pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH pročitani su iskazi preminulih svedoka u kojima se navodi da su videli tela ubijenih Srba na području Sanskog Mosta nakon ofanzive muslimanskih snaga u septembru 1995. godine.

Božidar Knežević, koji je preminuo u novembru 2018, u iskazu koji je dao 2015. godine, a koji je na ovom suđenju pročitao tužilac Ivan Matešić, izjavio je da je u naselju Tomina na zaprežnim kolima vidio pet tela.

„Rajko Tica mi je rekao da su Popovići ubijeni u Tomini“, rekao je Knežević u istrazi, te dodao da je zatim na zapreženim kolima video pet tela.

On je u iskazu naveo da su ubijena četiri lica prezimena Popović i jedno prezimena Gogić, te da su tela sahranjena.

Asim Crnalić, branilac optuženog Dudakovića, rekao je da je Kneževiću u istrazi sugerisano da su ubijeni, prenosi Birn.

Božo Jarić je drugi preminuli svedok čiji je iskaz pročitan na ovom suđenju, a u kojem se navodi da je skupljao leševe na području Sanskog Mosta nakon ofanzive muslimanskih snaga.

Jarić, koji je preminuo 2017. godine, u iskazu datom 2005, rekao je da je 10. septembra 1995. počela velika ofanziva muslimanskih snaga, te da je njemu i još jednoj osobi hrvatske nacionalnosti naređeno da prikupljaju leševe.

„Pronašli smo sedam leševa, svi su bili muškarci“, naveo je Jarić u istrazi.

Crnalić je rekao da ova Jarićeva izjava ne može biti dokaz, jer se ne vidi na koji postupak se odnosi, a i ostale odbrane su prigovarale na zakonitost ovog iskaza.

Osim Dudakovića, za zločine protiv čovečnosti počinjene na području opšina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most te okolnih sela, za ubistva više od 300 lica, progon i uništenje verskih objekata, terete se i Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Konježić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Protiv 17. optuženog, Aleta Hodžića, predmet je razdvojen nakon što je sud dobio nalaz timskog veštačenja i on će biti posebno dovršen kada se za to steknu uslovi.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starijeg životnog doba, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni.

Tela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za nekima od ubijenih još se traga.

Deo optužnice za Dudakovića odnosi se na ratne zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna za vreme sukoba u Cazinskoj krajini na području opština Bihać i Cazin.

Naredno ročište zakazano je za 13. januar.