Zoran Milanović je novi predsednik Hrvatske

Region 05. jan 202018:10 > 23:19
Izvor: REUTERS/Marko Djurica

Na osnovu oko 99,85 odsto prebrojanih glasova u drugom krugu predsedničkih izbora u Hrvatskoj, Zoran Milanović, kandidat SDP-a, osvojio je 1.033.222 glasova, dok je Kolinda Grabar Kitarović iz HDZ-a iza njega sa 928.226 glasova. U procentima, Milanović ima 52,70 odsto, a dosadašnja predsednica Hrvatske 47,30 odsto glasova birača, podaci su Državnog izbornog povereništva.

Detaljnije na našoj N1 Zagreb stranici posvećenoj predsedničkim izborima u Hrvatskoj.

Plenković: Analiziraćemo zbog čega je do ovog došlo, čeka nas tvrda kohabitacija

23:50 – Želeo bih na kraju drugoga izbornog kruga zahvaliti predsdnici Kolindi Grabar Kitarović na njenih pet godina mandata i požrtvovnom radu, rekao je premijer Hrvatske Andrej Plenković.

On je naveo da će čestitati Milanoviću, ističući da ih čeka tvrda kohabitacija

Mesić: Milanović pobedio najviše zato što građani žele pobedu

23:17 – Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da je pobeda Zorana Milanovića u drugom krugu predsedničkih izbora bila očekivana, najviše zbog toga što građani žele promenu.  „Aktuelna predsednica je estradizirala svoju funkciju do karikaturalnosti“, ocenio je.

Čestitke od Komšića

22:55 – Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić u nedelju uveče je uputio čestitku Zoranu Milanoviću na pobedi na predsedničkim izborima u Hrvatskoj.

„U osvit preuzimanja predsedavanja Evropskom unijom, građani Hrvatske i države BiH očekuju intenziviranje saradnje dve prijateljske države“, naveo je Komšić u čestitki.

Predsedavajući Predsedništva BiH čestitao je i građanima Hrvatske izbor novog predsednika, te izrazio nadu da će Milanović pronaći novi put i snagu da bude drugačiji od svega do sada.

Grabar Kitarović: Uvek ću biti tu da pomognem Milanoviću

22:50 – „Poruka koju moramo izvući iz ovih izbora, jeste da očigledno moramo biti više među građanima, među ljudima, više slušati njihov glas“, izjavila je aktuelna predsednica Kolinda Grabar-Kitarović i čestitala Zoranu Milanoviću pobedu na izborima. Grabar Kitarović je dodala da će uvek biti tu da mu pomogne.

„Stavljala sam naglasak na Domovinski rat, kao temelj moderne Hrvatske, na branitelje, koji su najzaslužniji za našu slobodu, na njihove porodice, svih poginulih, preminulih, nestalih branitelja i civila i ja večeras ne nameravam uzvraćati niskim udarcima, ali ovo je hrvatska država krvlju branjena, krvlju nošena i ljubavlju nošena i neka tako i ostane. Vama, dragi birači, dragi hrvatski narode, drage državljanke i državljani, poruka koju moramo izvući, da smo najjači kad smo zajedno“, navela je.

Predsednik saborskog Odbora za spoljnu politiku Miro Kovač (HDZ) rekao je da je Kolinda Grabar-Kitarović na neki način platila cenu za politiku HDZ-a poručivši kako će u stranci neke stvari morati promeniti kako bi bila spremna za parlamentarne izbore. „Na neki način Grabar-Kitarović je platila cenu za politiku HDZ-a. Ovo je poruka HDZ-u i našoj kandidatkinji i mi ćemo morati neke stvari promeniti ako želimo pobediti, to je jasno”, rekao je Kovač.

Milanović: Nerealna obećanja nikad nisam davao

22:05 – Novoizabrani predsednik Milanović je, u prvom obraćanju posle izglednih rezultata, zahvalio svima koji su izašli na glasanje i poručio da ga mere od prvog dana, dodajući da nerealna obećanja nikada nije davao. „Hrvatski građani su me izabrali za predsednika hrvatske republike, naše Republike, svih građana, Hrvata i onih koji to nisu i srećan sam zbog toga“, dodao je u prvom obraćanju.

Milanović u svom pobedničkom govoru zahvalio i svojoj protivkandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović, što je izazvalo negodovanje i zvižduke iz publike, ali ih je on zaustavio i poručio da su takvu situaciju „imali pre pet godina i – nikad više“.

„Pobeda – kao što sam obećao“, rekao je Milanović koji je dočekan uz zvukove pesme Svadbasa „Treblebass“.

Rekao je da je kampanja bila duga i naporna te se ispričao ako je ikoga „nagazio“ dodavši kako to nije bilo namerno.

Milanović je ranije, nakon prebrojanih oko 90 posto glasova, kratko prokomentarisao rezultate prema kojima je on novi predsednik Hrvatske.

„Idem malo da proslavim s prijateljima i da odspavam“, prokomentarisao je za RTL.

Očekujem promene, kratko je rekla njegova supruga Sanja Milanović.

Milanović je ranije na Fejsbuku zahvalio svima koji su mu dali podršku.

„Hvala vam! Hvala svim volonterima, svima vama koji ste mi bili podrška u ovih šest meseci. Ljudi, hvala vam!“, navodi se u objavi na stranici Zorana Milanovića.

U izbornom štabu SDP-a sa oduševljenjem su dočekali prve rezultate izlaznih anketa. Portparol Nikola Jelić zahvalio je biračima koji su glasali za Milanovića.

U izbornom štabu Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i njihove kandidatkinje za predsednicu, aktuelne šefice države Kolinde Grabar-Kitarović, zavladala je tišina po objavi izlaznih anketa po kojima je ona dobila 46,75 odsto glasova.

Prema nezvaničnim podacima DIP-a, u drugom krugu predsedničkih izbora bilo je znatno više nevažećih listića u odnosu na prvi izborni krug – 88.606 ili 4,36 posto. U prvom krugu zabeleženo je 22.218 nevažećih listića ili 1,17 posto.

Državno izborno povereništvo potvrdilo je u nedelju predveče da se „ušlo“ u trag SMS poruci koja se širila društvenim mrežama upućujući na moguću kupovinu glasova na izborima, ali je utvrđeno da je reč o „lažnoj vesti“.

„Ovi će izbori odrediti smer zbivanja u politici. Imaćemo uzbudljivu političku godinu. Pobednik ovih izbora ima bele figure na parlamentarnim izborima“, rekao je politički analitičar i profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu Dražen Lalić.

Biračka mesta u Hrvatskoj zatvorena su u 19 sati.

Na izbore za hrvatskog predsednika do nedelje poslepodne izašlo je više od 1,5 miliona birača, odnosno 43,52 posto, objavio je DIP.

Grabar Kitarović osvojila većinu glasova u inostranstvu

21:30 –  Kolinda Grabar Kitarović osvojila je 87,91 posto glasova u inostranstvu, dok je Zoran Milanović dobio 12,08 posto glasova.

Nakon obrađenih 91,94 posto glasačkih mesta, Grabar Kitarović je u inostranstvu osvojila 44.049 glasa, dok je Zoran Milanović dobio 6.055 glasova.

Glasalo se u 47 država, Kolinda Grabar Kitarović veći je broj glasova dobila u 22, a Milanović u 20 država, pokazuju privremeni nezvanični rezultati Državnog izbornog povereništva u koje još nisu pristigli rezultati prekookeanski glasovi birača SAD-a, Kanade, Čilea, Brazila i Argentine.

Grabar Kitarović pobedila je ubedljivo u Bosni i Hercegovini, gde su obrađena sva biračka mesta, osvojila je 92,31 posto glasova, dok je Milanović dobio 7,68 posto. Za Grabar Kitarović u BiH je glasalo 32.467 glasača, a za Milanovića 2.701.

Od ostalih zemalja, Grabar Kitarović veći je broj glasova osvojila u Srbiji, Austriji, Mađarskoj i Italiji, dok je Milanović pobedio u Sloveniji.

Kolinda Grabar Kitarović pobedila je i u Avganistanu, gde je na izbore izašao 101 hrvatski vojnik. Veći broj glasova osvojila je i u Crnoj Gori, Rusiji, Albaniji, Kosovu, Severnoj Makedoniji i Nemačkoj.

Milanović je pak pobedio u Irskoj, Kini, Velikoj Britaniji i Danskoj.

Izlaznost u Srbiji veća nego u prvom krugu

21:00 – U drugom krugu izbora za predsednika Hrvatske na dva glasačka mesta u Srbiji – u Subotici i Beogradu – zabeležena je veća izlaznost, nezvanično saznaje agencija Hina po zatvaranju birališta.

U Srbiji se glasalo u hrvatskoj ambasadi u Beogradu, kao i u konzulatu u Subotici, a na birališta je izašlo više građana s pravom glasa nego u prvom krugu.

U glasačkom mestu u Beogradu neposredno pre zatvaranja birališta glasalo je više od 300 ljudi, u odnosu na 191 birača koliko je evidentirano u prvom krugu.

Predsednik Biračkog odbora u Subotici Hrvoje Vuković potvrdio je za Hinu da je u drugom krugu predsedničkih izbora bila veća izlaznost, te da je na tom biračkom mestu glasalo 555 građana.

U prvom krugu najviše glasova u Srbiji osvojila je Kolinda Grabar Kitarović, drugi je bio Zoran Milanović, a treći Miroslav Škoro.