Podignuta optužnica protiv devet pripadnika Armije BiH i HVO

Region 31. dec 201913:07 > 13:17
Podeli:
Izvor: N1

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv devet nekadašnjih pripadnika Armije BiH i Hrvatskog veća odbrane (HVO), koji se terete za ratni zločin nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Brčkog.

Optuženi se terete za mučenje, zlostavljanje i ubistva 11 zarobljenih pripadnika Vojske RS. 

Optužnica je podignuta protiv Admira Rizvanovića, Smajila Omerovića, Jasmina Huskanovića, Kemala Hindića, Martina Frančeševića, Ramiza Pljakića, Ive Anđelovića, Hazima Fazlovića i Bahrije Fazlovića.

Optuženi Rizvanović, Omerović i Huskanović se terete da su kao pripadnici Interventne jedinice 3. bataljona 108. motorizovane brigade Armije BiH, prilikom borbenih dejstava u blizini mesta Boderište, zarobili 11 pripadnika Prve posavske brigade VRS, koje su potom mučili i zlostavljali, a onda ih ubili. 

Optuženi Hindić, Frančešević, Pljakić, Fazlović, Anđelović i Fazlović, terete se da su u svojstvu komandanata Operativne grupe I – Bosanska Posavina, 108. pešačke brigade HVO, te 108. motorizovane brigade Armije BiH, znali za zločin koji su počinili njima podređeni vojnici, ali da nisu učinili ništa da oni budu procesuirani i kažnjeni. 

Tužilaštvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem oko 70 svedoka i stručnih veštaka, kao i prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza.