Jedan pored drugog mitinzi vlasti i opozicije u Banjaluci, delila ih policija

Region 26. dec. 201919:34 > 19:35
Podeli:
Izvor: N1

U gradskom parku "Mladen Stojanović" u Banjaluci, na samo pedesetak metara jedan od drugog, održani su protestni skup opozicije i miting vladajućih stranaka.

Protest opozicije organizovali su opozicioni poslanici PDP-a i SDS-a Jelena Trivić, Draško Stanivuković i Nebojša Vukanović, dok je kontramiting organizovalo Udruženja “Čast otadžbine“ Beograd, kao podršu vlastima RS.

POVEZANE VESTI

 Između okupljenih bio je raspoređen kordon policije i zaštitne ograde, a u blizini parka raspoređena je specijalna policija.

Na skupu opozicije zatražena je ostavka ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, koji je pre tri dana u parlamentu RS udario poslanika PDP-a Draška Stanivukovića.

Opozicioni političari zatražili su i odgovornost onih koji su u Narodnu skupštinu dostavili „krivotvoren“ Program reformi, a ne originalni koji je dostavljen u sedište NATO u Briselu, kojim se aktivira Akcioni plan za čanstvo u NATO.

Okupljeni građani na mitingu opozicije skandirali su „Lopovi“, „Ubice!, „Izdaja, izdaja“.

Draško Stanivuković, narodni poslanik PDP-a u NSRS, pre svog obraćanja na protestu opozicije u RS na gipsu je napisao ostavka – te okupljenim rekao da se i oni potpišu ako žele smenu ministra unutrašnjih poslova RS – Dragana Lukača.

„Svi vi koji ste za ostavku – potpisujte se na gips, jer laže da je povređen, žrtva i da je nešto njemu. Ostavka Lukača i njegove ručice kojom udara i mlati. Jači smo, više nas je, bolji smo“, rekao je Stanivuković.

„Kaže on da je kost u grlu. U redu, došli smo ovde da iskašljemo. Znate – da ga iskašljemo, onda ćemo bolje da dišemo, imaćemo više da jedemo, biće nam bolji život i bićemo slobodni kada prestane njegova uzurpacija policije“, poručio je PDP-ov poslanik u NSRS.

Na kontramitingu su iznete suprotne tvrdnje i naglašeno se da Program reformi ne predstavlja Godišnji nacionalni program (ANP), te da će RS zadržati vojnu neutralnost.

Na provladinom skupu koji je počeo obraćanjem Milorada Savića Čiče, ratnog komandanta iz Republike Srpske, došli su brojni ratni veterani. Savić je, osim podrške Republici Srpskoj, izrazio podršku i ministru unutrašnjih poslova Draganu Lukaču koji je na sednici Narodne skupštine RS u ponedeljak udario poslanika PDP-a Draška Stanivukovića.

„Dragane, nisi sam. Uz tebe su tvoji policajci saborci, uza te su oni koji su te izvlačli teško ranjenog iz boja, uza te su ratni komandanti brigada. Samo napred“, rekao je.

Na kontramiting su stigli i pripadnici „Noćnih vukova“.

Opozicija je optužena za izdaju, kao i za izazivanje incidenata u Skupštini.

Tokom jučerašnjeg i današnjeg dana iz centrala vladajućih stranaka članstvu je putem SMS poruka stizalo naređenje da dođu na kontramiting, a prema izvorima Bete, ista naredba sitgla je i zaposlenima u javnim institucijama.

Tokom trajanja protesta u parku nije zabeležen nijedan incident.