Crna Gora u tenzijama dočekuje zakon o verskim zajednicama

Region 25. dec. 201919:04 > 19:13
Podeli:
Izvor: N1

Crnogorski predsednik kaže da je Aleksandar Vučić bio u pravu kada je govorio o samostalnosti Crnogorske pravoslavne crkve. Dodaje i da Predlog zakona o verskim zajednicama, neće biti povučen, kao i da je to unutrašnje pitanje te države. U kojoj se uz tenzije u društvu dočekuje skupštinska rasprava.

Šta je namera crnogorske vlasti u vezi sa imovinom Srpske pravoslavne crkve? O tome je predsednik Crne Gore, kaže, u Albaniji obavestio srpskog predsednka.

„Nijesmo vodili nikakvu polemiku. Iz onoga što sam čuo od njega, razumeo sam da ima određenih rezervi, nedoumica“, rekao je Đukanović.

POVEZANE VESTI

Kaže i da ne očekuje eskalaciju tenzija, koje je ovaj zakon svakako izazvao.

„Definitivno su stvari vrlo uzavrele, ljudi se svrstavaju i za i proti. A često mislim da tu nemaju ključnu ulogu argumenti, već da se na bazi emocija izražavaju stavovi“, kaže Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje.

„Ukoliko ovakvu jednu stvar, civilizacijsku stvar koja reguliše stvar ljudske intime, nismo mogli da regulišemo na način da svi budu zadovoljni u jednoj dijaloškoj atmosferi, onda je to poraz celog društva. A poraz je društva iz prostog razloga jer to nekome odgovara. Odgovara političkim akterima i rukovodstvima Crne Gore i Srbije, jer na ovaj način homogenizuju ljude oko sebe“, ocenjuje Boris Raonić iz Građanske alijanse.

Raonić dodaje i da su stvari otišle u pogrešnom smeru, ali da je ovakav zakon potreban.

„Postoji realna potreba da se taj zakon donese“, kaže Raonić ali i pita zašto se zakon donosi navrat-nanos.

„Nikada neće biti dobro vreme za rešavanje ovog pitanja i da će uvek izazivati jednu vrstu naboja“, ocenjuje Uljarević.

Analitičari kažu i da će na raspoloženje među građanima, i posebno vernicima, uticati i to na koji će se način zakon primenjivati.