Umesto o reformi, u Skupštini RS incidenti: Uvrede, zastavice NATO i – Njegoš

Region 24. dec. 201918:59 > 19:16
Podeli:
Izvor: N1

U Skupštini Republike Srpske - incidenti i sukobi, na sednici koja je trajala do duboko u noć. Raspravljalo se o Programu reformi kojim je definisan NATO put Bosne i Hercegovine, a čije usvajanje je podržao i srpski član Predsedništva Milorad Dodik. Zbog dešavanja u parlamentu, poslanici opozicije najavljuju za četvrtak i miran protest u Banja Luci.

„Dođi ovamo, dođi ovamo da vidiš, još jednom majmune…Dobro je gospođo, ti budi mirna. Udario te, izvoli. Idi sedi tamo majmune“, reči su ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača upućenim poslaniku PDP-a Drašku Stanivukoviću.

Fizički kontakt desio se desetak minuta posle 22 časa. Prethodila mu je buka, skandiranje…NATO zastavice u sali, za jedne su bile simbolika, za druge provokacija.

„Nek’ vide građani, nek’ vide ko je“, kazao je poslanik Stanivuković koji je stavio zastavice na govornicu za kojom je govorio Milorad Dodik.

Dodik: Šta je ovo?

„Vi ste nas uveli u NATO. Pogledajte, bacaju, Vi premijeru. Ajde, ajde, udari“, reagovao je Stanivuković obraćajući se premijeru RS Radovanu Viškoviću, inače članu SNSD.

„Ovo je neverovatno. Pusti ga bolan. Dečko je bolestan, nije mu ni zameriti“, odgovorio je Dodik, misleći na Stanovukovića.

POVEZANE VESTI

Usledila je pauza, a verbalni dueli nastavljeni su u restoranu.

Predstavnici opozicija zbog svega napuštaju zasedanje. Odlaze tvrdeći da im je podvaljen “lažni” dokument.

Vratilo se par opozicionara iz SDS-a, a citirao se i Njegoš.

„Ostao sam ovdje sam, da se borim, da se ne bojim, i ja i Babalj iz opozicije, jer boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka. Vuk na ovcu svoje pravo ima kao tirjanin na slaba čovjeka, ali tirjanstvu stati nogom za vrat, dovesti ga k poznanju prava, to je ljudska dužnost najsvetija! Samo to da vam kažem, možete biti tirjani, imati neku palicu u rukama. Ko se zadnji smije najslađe se smije“, kazao je Nebojša Vukanović, poslanik SDS-a u Skupštini RS.

Zbog haosa na sednici skupštinskom rukovodstvu kritike i od vladajućih. I još neprimerenih reči.

„Konju jedan. (Vukanoviću) To je to“, reagovao je Dodik za govornicom.

Čubrilović: Molim Vas gospodine Dodik…

„Ajde beži, šta ti mene moliš, što nisi prekidao dok je bilo vreme? Trebao si to da uradiš, izložio si me ovde sat i po vremena da slušam galamu“, kazao je Dodik.

Čubrilović: Vi ste tražili da nastavite.

„Jesam tražio, ali trebao si i ti izreći neke kazne“, rekao je Dodik.

Čubrilović: Izrekao sam one koje su Poslovnikom predviđene.

„Nisi ništa, napravili ste ovu skupštinu u sprdnju najobičniju, zbog par idiota, a šta ne smem ga nazvati kretenom, a on meni nema šta ne govori“, nastavio je Dodik. „Dakle…dokument“.

Nakon incidenta, skoro niko se nije sećao dokumenta.

„Je l’ da se osećam ugroženo u ovoj Narodnoj skupštini? Neću nikome dozvoliti da me ugrozi, to mora svima biti jasno“, izjavio je ministar Dragan Lukač.

Jasna je za opoziciju “izdaja, izdaja”, za vladajuće jasno potcrtana vojna neutralnost Republike Srpske, što su nagradili aplauzima…