Odbor predložio Skupštini Crne Gore da usvoji zakon o slobodi veroispovesti

Region 23. dec. 201916:58 > 17:01
Podeli:
Izvor: N1

Odbor za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore preporučiće parlamentu da usvoji Predlog zakona o slobodi veroispovesti, odlučeno je glasovima članova tog skupštinskog tela iz vladajuće većine, a glasanju nisu prisustvovali poslanici Demokratskog fronta (DF), koji su prethodno insistirali na povlačenju tog akta.

Sednici Odbora, koja je trajala gotovo pet časova, prisustvovali su i predstavnici crnogorske Vlade, verskih zajednica i institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

POVEZANE VESTI

Potpredsednik crnogorske Vlade Zoran Pažin rekao je da je Vlada dužna da otvori pitanje pravne valjanosti upisa nekih verskih objekata u katastar nepokretnosti.

„Kada je reč o načinu na koji je uknjižena Srpska pravoslavna crkva devedesetih godina u katastar – ne treba ni od toga praviti neku mistifikaciju“, istakao je Pažin.

Poslanici DF-a su na početku sednice tražili njeno odlaganje, dok Zakonodavni odbor oceni da li je Predlog zakona u skladu sa Ustavom, ali njihov predlog nije prihvaćen.

Poslanik DF-a Slaven Radunović rekao je da je problem predloženog zakona što „ima loše namere“.

„Loša namera je kada tražite imovinu najveće religijske organizacije u državi, a sve da bi se ostvarila novouspostavljena programska načela sa poslednjeg partijskog kongresa“, poručio je Radunović.