Protest protiv Bandića u Zagrebu, od gradonačelnika se traži – ostavka

Region 21. dec 201921:23 > 21:33
Izvor: N1

Nekoliko zagrebačkih udruženja organizovalo je protest na centralnom trgu s kojeg su uputili zahtev za opozivom gradonačelnika Milana Bandića. Najnovije poskupljenje odvoza otpada bio je povod protesta "Vreme je! Zagreb je spreman!", a okupljeni građani na Bandiću su poručivali kako im je dosta, pozivali ga da odstupi, dok se među zvižducima i povicima spominjao i "zatvor".

Protest je organizovalo nekoliko organizacija, a po proceni organizatora okupilo se oko dve hiljade građana.

Svi oni tvrde da zagrebački gradonačelnik već duže vreme ignoriše primedbe i zahteve građana, građanskih inicijativa i udruženja, da je njegovo ponašanje preraslo u despotizam, te da je njegovo vređanje građana, poslanika i novinara prevršilo svaku meru.

N1

Među porukama na transparentima bile su i one „Odstupi“, „Dosta Banditizma“, „Truje vas i pljačka vaš gradonačelnik“, „Stavi pravu stvar na pravo mesto u Remetinec“, „Zagreb ne sme biti Milan Bandić“, „Čiji su interes centri za smeće?“, „Ali Bandić i 26 razbojnika“…

Pojasnili su kako su tih „26 razbojnika“ zastupnici koji su izglasali poskupljenje odvoza otpada i koji će izglasati GUP. Demonstranti su izložili i četiri kese za smeće na kojima su pisala imena gradonačelnika i njegovih saradnika, a na jednoj vreći pisalo je „26 gradskih zastupnika“. Vreće su nazvali „radioaktivnim otpadom“ kojeg će, kažu, u ponedeljak Bandiću odneti u Gradsku upravu ispod bora.

Gradonačelnik na novinarsko pitanje odgovorio napadom

  I dok je za protest poručio da je to demokratija, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ponovo je imao ispad pred novinarima.

Sa svojim saradnicima obišao je lokaciju buduće sortirnice otpada. Zbog postojeće dinamike i načina odvoza otpada kante u naseljima brzo se pune, pa smeće ubrzo završava i izvan njih. Novinarka Nove TV zato je pitala Bandića da li mu je zbog toga neprijatno. Uzvratio je napadom i optužbama da ona sigurno ne odvaja svoj kućni otpad.