Borenović: Dodik usvajanjem Programa reformi isključio RS o odlučivanju u NATO

Region 21. dec. 201916:09 > 16:19
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović izjavio je da je srpski član Predsedništva BiH iz Programa reformi BiH potpuno izbrisao dve reči - Republika Srpska, kao i sve njene institucije.Borenović je kazao da je Dodik sve uradio sam, ne konsultujući, ne samo građane i javnost, već nijednu instituciju Republike Srpske.

„Proces članstva u NATO biće vođen isključivo preko bh. institucija, bez ijedne mogućnosti da insitucije Republike Srpske učestvuju u tom procesu. Važno je otkloniti sve dileme, da ne živimo u iluzijama o tome kako su zaustavljeni odredjeni procesi“, kazao je Borenović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim rečima, potpuno je jasno da usvajanjem Programom reformi BiH i RS idu u NATO savez, naglašavajući da je to nepovratan proces.

„Nije dobro što u ovom procesu ne učestvuju institucije Republike Srpske, nije dobro što Narodna skupština nema nikakvu ulogu, kao i nijedna institucija Republike Srpske“, dodao je Borenović.

Lider PDP-a je ocenio da bi bilo „mudrije i pametnije da su se stvari postavile malo drugačije“.

„Ide se ka prenosu nadležnosti, ka formiranju novih institucija i nečemu što će biti potpuno izvan naših okvira. Narodna skupština ništa ne može da učini“, rekao je Borenović.

Prema njegovim riječima, Dodik je pokušao da se sakrije iza odluka Narodne skupštine. „Dokument je overen i potpisan, ide u Brisel. Ovaj dokument je ukidanje Narodne skupštine, nema je… Ovim se stavlja granica na Drini. O ovome treba govoriti istinito, ovo je gotova stvar'“, naglasio je on.

Predsedništvo BiH je 19. novembra usvojilo Program reformi, za koji opozicija u RS tvrdi da je preimenovani ANP, koji će značiti aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP). Taj dokument u sedište NATO-a u Briselu biće upućen dan nakon što bude potvrdjen novi saziv Saveta ministara BiH, što je najavljeno za ponedeljak, 23. decembra.

Dodik: Javnost će do detalja biti upoznata o Programu reformi BiH

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da neće biti nikakvog integracionog plana u NATO i da je to navedeno u Programu reformi BiH, gde stoji da nema prejudiciranja članstva u tom vojnom savezu.

„Veoma je jasno da je Program reformi dokument koji raskida sa kontinuitetom koji smo u prošlosti imali u vezi sa iskazivanjem NATO integracija, kao što je to recimo činio bivši član Predsedništva BiH Mladen Ivanić“, kazao je Dodik novinarima u Zvorniku.

Dodik je naveo da je Ivanić u Predsedništvu BiH usvojio Spoljnopolitičku strategiju u kojoj piše da je najvažniji prioritet integracija u NATO, i pored činjenice da je Narodna skupština Republike Srpske 2017. godine usvojena Rezoluciju o vojnoj neutralnosti.

Prema njegovim rečima, u Programu reformi nema nijedne riječi o nastavku kretanja BiH u NATO, dodajući da taj dokument ljudi čitaju na razne načine.

On je odbacio tvrdnje opozicionih stranaka da je Program reformi preimenovani Godišnji nacionalni program (ANP) za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP). Prema njegovim rečima, „odbijen akcioni plan i usvojen reformski plan“.

Dodik je rekao da će javnost do detalja biti upoznata o Programu reformi BiH, te da se od naroda ništa nije krilo. Još 2009. godine tadašnji član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović (SNSD) zvanično je uputio zahtev NATO-u za prijem BiH u članstvo.

Kasnije je odobren i MAP za BiH, a usvajanje prvog ANP-a značilo bi aktivaciju MAP-a. Predsedništvo BiH je 19. novembra usvojilo Program reformi, za koji opozicija u RS tvrdi da je preimenovani ANP, koji će značiti aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP).

Taj dokument u sedište NATO-a u Briselu biće upućen dan nakon što bude potvrdjen novi saziv Saveta ministara BiH, što je najavljeno za ponedeljak, 23. decembra. Sve do juče program reformi držan je u tajnosti.