Zaev: Saradnja sa Srbijom već daje rezultate, u februaru sporazum sa Albanijom

Region 21. dec. 201916:07 > 16:08
Podeli:
Izvor: Reuters/Ognen Teofilovski

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao je danas u Tirani da saradnja sa Srbijom već daje rezultate, a da će to najpre osetiti oni koji prelaze granicu na prelazu Tabanovce - Preševo.

Dodao je da će uprave carine Severne Makedonije i Albanije u februaru na sastanku u Beogradu potpisati sporazum o graničnim prelazima na kojima neće biti zaustavljanja, kao što je već uradjeno sa Srbijom na Tabanovcima.

„Cilj je uvodjenje sistema bez papira. Odluke usvojene u okviru CEFTA tokom albanskog predsedavanja za automatsko priznavanje tih ovlašćenih ekonomskih operatera je prilično važno i to želim da istaknem“, rekao je Zaev.

U februaru će biti potpisan memorandum koji podrazumeva objedinjene procedure za radne dozvole za sve gradjane i za sve zemlje u regionu, tj uklapanje softverskih sistema tri države što će skratiti proces za dobijanje radne dozvole i radne vize.

Zaev je istakao da će ova saradnja samo ubrzati članstvo ovih zemalja u EU. „Naša ;je obaveza da radimo za gradjane i kompanije“, dodao je Zaev.