Rama: Odbijanje Kosova da učestvuje u malom Šengenu političko samoubistvo

Region 21. dec. 201915:01 > 15:04
Podeli:
Izvor: N1

Premijer Albanije Edi Rama rekao je u Tirani da Kosovo ništa ne dobija odbijanjem da učestvuje u liberalizaciji u okviru regionalne inicijative "mali šengen", te da su takvi stavovi rezultat unutrašnje politike koju on smatra "slepom ulicom za Kosovo".

„Zatvaranje, odbijanje i protekcionizam nikad nisu doneli ništa dobro“, dodao je on.

On je, nakon trećeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednikom Crne Gore Milom Djukanovićem i premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim rekao da je „mali šengen“ inkluzivna inicijativa te da je svako pozvan da u njoj učestvuje.

„Ova inicijativa je most izmedju prošlosti koja nas razdvaja i budućnosti koja nas spaja“, rekao je Rama. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Evropske unije, Svetske banke, Stejt departmenta, Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke i drugih značajnih finansijskih medjunarodnih organizacija.

„Ovaj ceo proces je u potpunosti koherentan sa ambicijom koju su sve zemlje pokazale i sa posvećenošću svake zemlje da postane deo evropske porodice tako što ćemo udružiti snage da ubrzamo taj proces“, rekao je Rama i dodao da će se inicijativom postaviti standardi koji su u skladu sa četiri slobode EU.

POVEZANE VESTI

On je kazao da je sa Evropskom komisijom i svetskom bankom dogovoreno da će se na narednom sastanku, koji će se održati u februaru u Beogradu, izraditi nacrt o razvoju koji se očekuje iz ove inicijative. Komisija je, kako je naveo, spremna da nameni 1,2 milijarde evra sledeće godine zemljama regiona u funkciji inplementacije sporazuma.

Rama je rekao da je najbitnija dobra komunikacija, stalni dijalog i saradnja u oblastima u kojima se države slažu.

Naveo je da će inicijativa poboljšati ekonomije svih zemalja koje učestvuju, te da zlonamerni komentari da slobodan protok neće imati pozitivnog uticaja dolazi od onih koji ne žive u stvarnosti.