U Skoplju održan masovni protest za čist vazduh

Region 20. dec. 201920:06 > 20:07
Podeli:
Izvor: Reuters/Ognen Teofilovski

Hiljade građana Skoplja učestvovale su u protestnom maršu za čist vazduh.

Glavni grad Severne Makedonije je, tokom jeseni i zime, uvek među gradovima sa najzagađenijim vazduhom na svetu.

Građani Skoplja su sa zaštitnim maskama na licima i transparentima na kojima se na traži da vlast reši problem enormnog zagađenja, prošetali od Ministarstva za životnu sredinu, pored parlamenta, do zgrade vlade.

Ekološki marš u Skoplju i gradovima u unutrašnosti zajednički je organizovalo više od 30 građanskih organizacija, koji su Vladi Severne Makedonije dali rok do 31. decembra da ispuni više od 100 zahteva vezanih za životnu sredinu.

Maršu je prethodio protest učenika više gimnazija, koji su poslepodne bojkotovali nastavu i okupljali se u školskim dvorištima, a gradonačelnik Skoplja Petre Šilegov je odmah razrešio direktorku jedne srednje škole koja je pretila učenicima ako se priključe protestima protiv zagađenja.

Kako je preneo portal Sakam da kažam, ministar za životnu sredinu Severne Makedonije Naser Nuredini podržao je proteste građana za čist vazduh.

„Apsolutno podržavam pravo građana da protestuju za čist vazduh i čistu životnu sredinu“, rekao je Nuredini, pre skopskog marša koji je deo globalnog protesta protiv zagađenja i otopljavanja.