Sud BiH odredio pritvor petorici osumnjičenih boraca Islamske države

Region 20. dec. 201910:16 > 19:40
Podeli:
Izvor: N1

Sud Bosne i Hercegovine održao je pet odvojenih ročišta i doneo pojedinačna rešenja za određivanje pritvora u predmetima osumnjičenih boraca Islamske države, koji su sinoć deportovani iz Sirije u BiH.

Emir Ališić, Sead Kasupović, Miralem Berbić, Jasmin Keserović i Hamza Labidi sinoć su po dolasku u BiH smešteni u pritvor. Osumnjičeni za terorizam su pre deportacije boravili u sirijskim zatvorima pod kontrolom Kurda.

Podsećamo, sedam bivših boraca ISIL-a, šest žena i 12 dece deportovani su u BiH. Žene i deca po dolasku na Međunarodni aerodrom Sarajevo prošli su odgovarajuće provere, a nakon toga su transportovani u prihvatni centar zbog daljih pregleda i pružanja medicinske pomoći.

Na sinoćnjem ročištu izneseni su određeni detalji o njihovom boravku u Siriji, pa je istaknuto da su ih pre izručenja Kurdi tukli. Jedan od osumnjičenih – Jasmin Keserović u BiH došao je bos. Papuče su mu dali sudski policajci, prenosi FoNet pisanje Radija Slobodne Evrope.

Tužilaštvo BiH svima koji su izručeni po međunarodnoj poternici na teret stavlja učestvovanje u paravojnim formacijama u Siriji, u sklopu takozvane Islamske države Iraka i Levanta.

Osim njih, deportovani su i Armen Dželko i Muharem Dunjić, ali ne na osnovu međunarodne poternice pa će oni proći kroz redovnu proceduru.

Boraviće u prostorijama Državne agencije za istrage i zašitu dok ne budu predati u nadležnost Tužilaštva BiH.