Đukanović: Zakon – da dokažemo šta je čije, do 1918. nema SPC

Region 18. dec 201900:23 > 00:28
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je u utorak uveče u parlamentu da on nije predložio Predlog zakona o slobodi veroispovesti, pa ga neće ni povlačiti.

„Kome smeta da se kroz zakon, bez ikakve otimačine, u redovnom postupku kod crnogorskih sudova dokaže šta je čije? Smeta onome ko zna da to nije njegovo i ko želi da bez dokazivanja zadrži ono što je nezakonito prisvojio“, rekao je Đukanović u Skupštini gde se raspravljalo o ombudsmanu kojeg je predložio Đukanović.

Vlada Crne Gore usvojila je Predlog zakona o slobodi veroispovesti, koji predviđa da sve verske zajednice moraju dokazati da su pre 1918. bile vlasnice crkvene imovine, inače će im biti oduzeta. Tom predlogu oštro se protivi Srpska pravoslavna crkva.

Rasprava je zakazana za 24. decembar.

Đukanović je rekao da je apsolutna neistina da se tim zakonom otima imovina crkve koja je stečena do 1918. godine. „Prvo, do 1918. nema Srpske pravoslavne crkve. Ona nastaje tek, kao što znamo, 1929, a 1918. postoji Crnogorska pravoslavna crkva. Te godine u pravnom sistemu Crne Gore ne postoji akt kojim je definisana imovina crkve osim kao državna imovina koja je data na upotrebu crkvi uz precizno definisanje – da je niko ne može prodati bez prethodne odluke državnog organa“, rekao je Đukanović.

Na konstataciju da su Srbi u Crnoj Gori diskriminisani, Đukanović je kazao da najbolje o diskriminaciji Srba govori činjenica da ih je u Crnoj Gori 1991. godine bilo 9 odsto, a da ih danas ima 28 odsto.

Na konstataciju opozicije, da je zahvaljujući podršci Amfilohija, pobedio na izborima, Đukanović je kazao da je 1996./1997. godine Mitropolit delovao pomiriteljski.

Poslanici Demokratskog fronta su oštro kritikovali zakon navodeći da je Đukanović odlučio „da zakrvi Crnu Goru i da krene na Mitropoliju crnogorsko-primorsku Srpske pravoslavne crkve“.

„Da svi donesemo po flašu benzina, pospemo i klupe i sebe i ako treba da se zapalimo… I mi i ova Skupština ne treba da postoji ukoliko je spremna da donese ovakav zakon o slobodi veroispovesti“, rekao je poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević.

On je dodao da nema „časnije, svetije ni lepše smrti od stradanja braneći ono u što veruješ, a to su naši manastiri, mošti naših svetaca, duhovno istorijsko nasleđe, na kojem smo se podigli.“