Vlada Crne Gore utvrdila Predlog zakona o životnom partnerstvu lica istog pola

Region 12. dec. 201922:34 > 22:49
Podeli:
Izvor: N1

Vlada Crne Gore je utvrdila Predlog zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, pola godine pošto većinu u parlamentu nije dobio njen prethodni predlog o tome.

„Afirmacija vrednosti zaštićenih međunarodnim standardima i zaštita od diskriminacije nastavak su aktivnosti Vlade na unapređenju ljudskih prava i smanjenja stepena diskriminacije i nejednakosti LGBTI osoba“, saopštila je Vlada Crne Gore.

Dok predlog tog zakona još nije objavljen, saznaje se da je jedina promena u rokovima za sprovođenje budućeg zakona.

U julu su u Skupštini Crne Gore protiv tog zakona bili poslanici manjinskih stranaka.

Za taj zakon tada nije glasala ni opoziciona Socijaldemokratska partija, jer je bojkotovala sednicu iz svojih razloga, te je potom pozvala Vladu da ponovo predloži zakon i najavila da će glasati za njega. Zato se sada očekuje da bi taj propis mogao dobiti potrebnu većinu.

Vladin tadašnji zakon je predviđao da LGBT osobe imaju ista prava kao heteroseksualni parovi. 

Predlog zakona ne sadrži izričitu odredbu da gej osobe mogu da usvajaju decu, ali dozvoljava da se zajedno staraju o deci jednog od partnera. 

Predlogom je bilo predviđeno i da LGBT osobe mogu da sklapaju brakove, da nasleđuju jedni druge, da imaju zajedničku imovinu, pravo na penziono i socijalno osiguranje, posete u bolnicama, da se zajedno brinu o deci, ali i obavezu da se staraju o detetu svog partnera ako nema bližeg srodnika. 

Bilo je predviđeno i da partner koji nije roditelj deteta, mora da izdržava decu drugog partnera ako ona nemaju srodnike koji su po zakonu dužni da ih izdržavaju ili srodnici nemaju mogućnosti za to. 

Obaveza partnera bi postojala i posle smrti roditelja deteta. 

Predlogom zakona je bilo predviđeno da se partneru gej osobe koja ima dete, daje pravo da u hitnim slučajevima, kada detetu preti neposredna opasnost, donese odluku koja je najbolja za dete.