Tompson sme da uzvikuje u pesmi "Za dom spremni", Linta kaže – presuda skandal

Region 12. dec 201916:20 > 16:23
Podeli:
Izvor: PIXSELL/Kristina Stedul Fabac

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocenio je kao skandaloznu, ali očekivanu presudu Visokog prekršajnog suda u Zagrebu da pevač Marko Perković Tompson uzvikivanjem ustaškog pozdrava "Za dom spremni" na početku pesme "Bojna Čavoglave" nije prekršio zakon i dodao da Tompson ima podršku vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

„Visoki prekršajni sud je svojom anticivilizacijskom presudom samo potvrdio nespornu činjenicu da hrvatsko pravosudje aktivno doprinosi potpunoj rehabilitaciji ustaškog pokreta i genocidne Nezavisne države Hrvatske“, naveo je Linta u pisanoj izjavi.

Dodao je da je poznato da pevač Marko Perković Tompson ima punu podršku HDZ i hrvatske vlasti.

Linta je ocenio da navedena presuda i mnoge druge činjenice samo potvrđuju „očiglednu istinu da Hrvatska nije moderna i demokratska država jer su u njoj ne poštuju univerzalne vrednosti, međunarodne konvencije, Ustav i zakoni“.

Visoki prekršajni sud odlučio je, kako saznaje Jutarnji list, da pevač Marko Perković Tompson njegovim uzvikivanjem „Za dom spremni“ na početku pesme „Bojna Čavoglave“ nije prekršio zakon, iako je taj sud doneo već pet pravosnažnih presuda u kojima je presudio da uzvik „Za dom spremni“ predstavlja nezakonito ponašanje.