Gradonačelnik Skoplja: Što Severna Makedonija ne slavi Božić kad i ceo svet?

Region 05. dec 201917:22 > 17:29
Podeli:
Izvor: Reuters/Ognen Teofilovski

Gradonačalnik Skoplja Petre Šilegov izjavio je, posle negativnog odgovora Makedonske pravoslavne crkve, da i dalje smatra da pravoslavni vernici u Severnoj Makedoniji treba da velike hrišćanske praznike, kao što su Uskrs i Božić, slave zajedno sa pripadnicima katoličke i protestantske zajednice.

„Prema hrišćanstvu ne slave se datumi, već bog. Datumi su irelevantni. Ja verujem da velike praznike treba da slavimo zajedno. U šta verujete, u datume ili u Gospoda? To je pitanje koje treba svako da postavi sebi“, rekao je Šilegov i dodao da se osim Severne Makedonije, još se samo Srbija i Rusija pridržavaju julijanskog kalendara, preneo je portal Faktor.

Ja nemam nameru da da se raspravljam sa MPC ili sa Sinodom, svako ima svoje mišljenje, rekao je Šilegov.

Šilegov je prošle nedelje na konferenciji za novinare povodom novogodišnjeg ukrašavanja glavnog grada Severne Makedonije pozvao Makedonsku pravoslavnu crkvu da proslavlja Božić po gregorijanskom, a ne po julijanskom kalendaru.

Šilegov je rekao da je to u interesu građana jer novogodišnji programi nisu interesantni za građane i nema praznične atmosfere posle Nove godine, odnosno u periodu do 7. januara, kada se slavi dan Hristovog rođenja.

Zašto MPC ne bi promenila datum, pa da slavimo Božić kao ceo svet, rekao je skopski gradonačelnik.