Hrvatska uvela novi orden – Velered Franje Tuđmana

Region 29. nov 201915:38 > 15:43
Podeli:
Izvor: Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatski sabor je većinom glasova dopunio Zakon o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske kojim se uvodi odlikovanje Velereda Predsednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom.

Novo visoko državno odlikovanje, izglasano je s 75 glasova za i 27 protiv, u redu je najviših priznanja koje Hrvatska dodeljuje, veleredova, kojih je do sada bilo četiri, a nose imena hrvatskih kraljeva Tomislava, Petra Krešimira IV i Dmitra Zvonimira i kraljice Jelene. Predviđeno je da se dodeluje svake godine 10. decembra, na godišnjicu smrti Franje Tuđmana, „hrvatskim državljanima kao izraz najvišeg priznanja Republike Hrvatske za promociju hrvatskih državnih i nacionalnih interesa u zemlji i inostranstvu“, navodi se u obrazloženju, prenose mediji.

Novo odlikovanje bilo bi peto najvažnije odlikovanje u Hrvatskoj i ukupno peti velered. Novo odlikovanje u redosledu po važnosti je ispred kneževa Trpimira, Branimira i Domagoja, zatim Nikole Šubića Zrinskog i bana Jelačića, Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Ante Starčevića, Stjepana Radića, Marka Marulića, Ruđera Boškovića, Nikole Tesle i drugih.

Odlikovanje se uvodi na predlog predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, a prvi odlikovani novim veleredom trebalo bi da bude pokojni kardinal Franjo Kuharić. Zanimljivo je da je ranije planirano da se dodeljuje na Tuđmanov rođendan 14. maja, ali je naknadno pomereno na dan smrti koji pada neposredno pred izbore.