Zoran Tegeltija imenovan za predsedavajućeg Saveta ministara BiH

Region 19. nov 201914:58 > 16:01
Podeli:
Izvor: N1

Zoran Tegeltija iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata imenovan je za predsedavajućeg Saveta ministara, prenela je Radio-televizija Republike Srpske.

Tegeltija je imenovan na posebnoj sednici Predsedništva BiH, održanoj u utorak, a ta informacija potvrđena je i iz SNSD-a. Prethodno su članovi Predsedništva BiH održali sastanak sa ambasadorima zemalja članica Kvinte – SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije, Nemačke i šefom Delegacije EU u BiH.

Detaljnije na ba.n1info.com

Prema izvorima iz Predsedništva BiH, Predsedništvo je usaglasilo da se u sedište NATO u Briselu pošalje dokument koji će značiti aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP), mada taj dokument neće biti poslat pod imenom Godišnji nacionalni plan (ANP).

Prema izvorima Bete iz Predsedništva BiH, usvojeni dokument biće poslat u Brisel kao „program reformi“, a već je dobio zeleno svetlo u sedištu NATO. Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je sve do danas tvrdio da neće prihvatiti nijedan dokument koji bi značio aktivaciju MAP-a, koji je korak na putu BiH ka NATO, jer ga na to obavezuje Rezolucija Narodne skupštine RS o vojnoj neutralnosti.

Druga dva člana Predsedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, uslovljavali su imenovanje predsedavajućeg Saveta ministara iz SNSD-a usvajanjem ANP-a, odnosno daljim NATO integracijama BiH.

Predsedništvo: Imenovan Tegeltija i prihvaćen Program reformi BiH za NATO

Predsedništvo Bosne i Hercegovine je na vanrednoj sednici održanoj u Sarajevu donelo odluku o imenovanju Zorana Tegeltije za predsedavajućeg Saveta ministara BiH, objavljeno je na zvaničnoj stranici Predsedništva BiH. 

„Na istoj sednici Predsedništvo BiH je donelo odluku da će u NATO sedište u Briselu dostaviti dokument Program reformi BiH, u roku od jednog dana nakon što Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje predsedavajućeg i ministara Saveta ministara BiH“, navedeno je u saopštenju. 

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić potvrdio je da je postignut dogovor oko imenovanja mandatara za sastav Saveta ministara BiH, kao i o Godišnjem nacionalnom programu (ANP). 

„Dokument ide u Brisel, Tegeltija je imenovan“, kazao je Komšić.

Šarović: Dodik dobio predsedavajućeg Saveta ministara, ali izdao interese RS

Predsednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović izjavio je da je očigledno da je srpski član Predsedništva BiH prihvatio dokument koji će značiti aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP), čime je prekršio Rezoluciju Narodne skupštine RS o vojnoj neutralnosti. 

„Dodik je prihvatajući dokument, kako god se on zvao, koji znači aktivaciju MAP-a prešao prag i uradio suprotno Rezuluciji Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti“, rekao je Šarović. 

On je ocenio da sada postoji potpuno „nova situacija“, dodavši da je „strašno“ da onaj koji je to poslednjih meseci najviše odbijao, sada pristane na NATO integracije BiH. 

Šarović je dodao da je Dodik „kapitulirao“, da je izdao interese RS, i da je dobio mandatara za Savet ministara BiH, ali je izdao interese RS.

Džaferović: Usvojili smo dokument koji podržavaju NATO i svetske sile

Član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da je Predsedništvo BiH donelo odluku o slanju dokumenta u sedište NATO u Briselu, koji podržavaju svetske sile, kao i NATO savez.

On je naveo da je Predsedništvo BiH usvojilo plan reformi BiH, koji će biti dostavljen putem Stalne misije pri NATO savezu u Briselu, samo jedan dan nakon što Predstavnički dom parlamenta BiH potvrdi imenovanje Zorana Tegeltije za predsedavajućeg Saveta ministara BiH.

„Ovde nema pobednika ili pobeđenog od bilo kog političara ili politike. Pobednici su BiH, svi delovi BiH i svi narodi i svi građani BiH“, kazao je Džaferović novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim rečima, Predsedništvo BiH je u protekla dva meseca naporno radilo „zajedno s prijateljima iz sveta i NATO-a“, kako bi se došlo do dokumenta koji će biti dostavljen u sedište NATO u Briselu i koji će omogućiti nastavak odnosa i saradnje sa tim vojnim savezom.

Džaferović je naglasio da je „najvažnije da je dokument u skladu sa vladavinom prava i da poštuje sve do sada donete zakone i odluke“.

„Ovaj dokument podržavaju naši prijatelji iz sveta i NATO saveza. Ja sam od onih koje interesuje suština. Neću dati nijednu izjavu kojom ću otežati političku situaciju i pogoršati političku klimu unutar BiH“, dodao je bošnjački član Predsedništva BiH, upitan da li je usvojeni dokument za NATO preimenovani Godišnji nacionalni program (ANP).