Hrvatska od Srbije traži novac potrošen sa deviznih računa SFRJ

Region 13. nov 201923:10 > 23:12
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Visoka funkcionerka hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova, Andreja Metelko-Zgombić rekla je da će Hrvatska ustrajati u tome da Srbija kompenzuje sredstva koja su se u trenutku raspada SFRJ nalazila na deviznim računima bivše države u inostranstvu, a koje je ta zemlja potrošila.

„Hrvatska će ustrajati na tom da se utvrdi kako su ta sredstva nestala i da se na odgovarajući način pronađu mehanizmi kompenzacije od strane one države naslednice za koju se potvrdi da su ta sredstva protivpravno korišćena“, rekla je Metelko-Zgombić govoreći o Srbiji posle sastanka Stalnog zajedničkog odbora, tela za kontrolu sprovođenja sukcesije.

Sastanak Stalnog zajedničkog odbora održan je u Zagrebu, a Hrvatska kao domaćin postavila je pitanje tih sredstava kao posebnu tačku dnevnog reda.

Zagrebački Večernji list objavio je da se u trenutku raspada SFRJ na deviznim računima u mešovitim bankama bivše države u inostranstvu nalazilo 645,55 miliona američkih dolara, koje su prema sporazumu o sukcesiji trebalo da podele države naslednice, ali je Srbija potrošila deo novca, pa Hrvatska od nje potražuje 148,5 miliona dolara.

Metelko-Zgombić je novinarima rekla da je Srbija bila ta „koja je odobravala skidanje sredstava sa tih računa Narodne banke Jugoslavije u mešovitim bankama u inostranstvu“, pa da se sada to mora „urediti“.

„U ugovoru o sukcesiji koji su potpisale države naslednice izričito se navodi da je 2001. procenjeno da je na računima mešovitih banaka SFRJ 645,55 miliona američkih dolara. Naknadno se pokazalo da veliki iznosi nisu na tim računima, Srbija je izašla s podatkom da je ostalo oko 50 miliona dolara“, navela je hrvatska funkcionerka, iako se, dodala je, kasnije utvrdilo da ima nešto više sredstava.

Večernji list je objavio da Hrvatska ima dokaze da se zajednički novac tokom 1990-ih koristio za plaćanje inostranih dugova firmi iz Srbije i da je Beograd posebno instruisao banke da se taj novac ne koristi za druge republike.

Pošto je novac po Sporazumu o sukcesiji trebalo da podele države naslednice, tako da Hrvatskoj pripadne 23 odsto, odnosno 148,5 miliona dolara, ta država, kako navodi list, sada u postupku sukcesije novac potražuje od Srbije.