Osumnjičeni za silovanje maloletnice iz okoline Zadra pušteni iz pritvora

Region 11. nov 201921:15 > 21:23
Podeli:
Izvor: Pixabay

Petorica mladića osumnjičenih za silovanje maloletnice iz okoline Zadra i "druge polne radnje", pušteni su popodne iz istražnog zatvora pošto su ispitani svi svedoci.

POVEZANE VESTI

Tako je prestao razlog zbog kojeg su bili pritvoreni, a to je opasnost uticaja na svedoke.

„Svi su svedoci ispitani i mladići su pušteni“, kazala je pravna zastupnica devojke, Sanja Bezbradica Jelavić.

Advokatica je rekla da je, međutim, „s obzirom na neke druge okolnosti koje su se dogodile tokom postupka“, predala predlog Županijskom državnom odvetništvu u Zadru za održavanje istražnog zatvora osumnjičenih. Dodala je da traži hitnu istragu „zbog visokog stepena verovatnosti“ da su počinjena nova krivična dela.

Sanja Bezbradica Jelavić je dodala da su joj devojka i njena porodica rekli da strahuju jer oslobođeni napadači žive u istom mestu gde i oni. Slučaj višestrukog grupnog silovanja maloletnice iz okoline Zadra je potresao Hrvatsku polovinom oktobra.

Grupa mladića, osumnjičenih da su od avgusta prošle do jula ove godine, grupno silovali devojku (16) iz svog mesta, to su snimali telefonom i tim snimcima su je godinu dana ucenjivali kako bi od nje iznudili seksualne odnose.

Petorica osumnjičenih su 17. oktobra odvedena u istražni zatvor po odluci Županijskog suda u Zadru koji je poništio prvobitnu odluku sudije da osumnjičeni budu pušteni na slobodu uz mere nadzora. Prvobitna odluka sudije je izazvala negodovanje javnosti, a hiljade ljudi su na poziv organizacija civilnog društva u više gradova Hrvatske na skupovima pod nazivom „Pravda za devojčice“ protestovale i izrazile podršku žrtvama seksualnog nasilja.

Istražni sudija koji je prvobitno doneo odluku o puštanju napadača na slobodu, otišao je na bolovanje, dobijao je pretnje i zatražio je policijsku zaštitu.