Deaktivirana bomba iz Drugog svetskog rata u Mariboru

Region 31. okt. 201920:48 > 20:59
Podeli:
Izvor: Agencije

Slovenačka policija deaktivirala je neeksplodiranu avionsku bombu iz Drugog svetskog rata, koja je prošle nedelje otkrivena na gradilištu u blizini trgovačkog centra Europark mariborske Kliničke bolnice.

Bomba je nakon otkrića bila premeštena u osam metara duboku jamu i obezbeđena za slučaj da ne bi mogla da se deaktivira, nego bi bila uništena na kontrolisani način.

Predstavnik policije Miran Šadl izjavio je da to na sreću nije bilo potrebno jer su stručnjaci uspešno onesposobili oba upaljača na 250 kilograma teškoj bombi, sa oko 120 kilograma eksploziva, te da se oko 200 stanovnika iz okoline koji su bili preventivno evakuisani iz svojih domova mogu sigurno vratiti kućama.

U nedelju će na isti način biti onesposobljena i druga avionska bomba nađena prošle nedelje u Mariboru na lokaciji u blizini glavne autobuske i železničke stanice u drugom najvećem slovenačkom gradu, pri čemu će biti potrebno preventivno evakuisati oko dve hiljade ljudi iz radijusa 600 metara oko nalazišta, budući da je taj deo grada gušće naseljen i da se radi o težoj bombi, teškoj oko 500 kilograma.

To nije prvi slučaj nalaska neeksplodiranih aviobombi u Mariboru na koji je 1944. i 1945. godine, kako navode mediji, palo oko 17 hiljada savezničkih bombi jer je grad bio strateški važan za Nemce pred kraj rata i važno saobraćajno čvorište.

Zato se računa da je pod zemljom još dosta neotkrivenih neeksplodiranih bombi jer se računa da je na stotinu bačenih bilo oko 1,5 posto koje nisu eksplodirale pri padu na zemlju.

Gradilišta u Mariboru po novim će propisima zbog toga ubuduće još pre početka radova morati da pregledaju stručnjaci za minsko-eksplozivna sredstva, kako bi se izbegle situacije koje bi mogle da ugroze živote radnika na gradilištu i stanovnika u njihovoj blizini.