Širom Hrvatske protesti podrške žrtvama silovanja "Pravda za devojčice"

Region 19. okt. 201913:43 > 14:00
Podeli:
Izvor: Igor Kralj/PIXSEL

Više hiljada ljudi protestovalo je u više hrvatskih gradova na skupovima pod nazivom "Pravda za devojčice", u znak podrške žrtvama seksualnog nasilja, koje od institucija ne dobijaju adekvatnu zaštitu.

Povod za okupljanja u organizaciji udruženja civilnog društva je nedavni slučaj višestrukog grupnog silovanja maloletnice iz okoline Zadra, žrtve lokalnih mladića koje je zadarski sud pustio da se brane sa slobode. U međuvremenu je vanraspravno veće suda u Zadru promenilo odluku istražnog sudije, pa su petorica mladića završila u jednomesečnom pritvoru.

Najveći skup održan je u Zagrebu u organizaciji Platforme za reproduktivna prava, Inicijative #spasime, Ženske sobe – Centra za seksualna prava i Zaklade Solidarna, a protesti su održani i u Zadru, Splitu i Rijeci, dok se tokom dana očekuje održavanje sličnih skupova i u drugim hrvatskim gradovima.

Izvor : Facebook

Okupljeni u Zagrebu su nosili brojne transparente, među kojima „Nekažnjavanje zločina je zločin“, „Patrijarhat ubija“, „Žrtva nikad nije kriva“, „Nisi kriva“, „Stop nasilju institucija“ i „Svaki polni odnos bez pristanka je silovanje“.

Organizatori protesta naveli su u svojim govorima da puštanjem osumnjičenih za teške zločine na slobodu, pravosuđe ugrožava bezbednost, život i dostojanstvo žrtve i poručile da nekažnjavanje zločina znači zločin.

„Institucije su zakazale, mi kao društvo smo zakazali. Moramo da menjamo društvo“, poručili su organizatori.

Oni takođe traže premeštanje slučaja silovanja 15-godišnjakinje sa zadarskog na neki drugi sud.

O slučaju se saznalo kada su mediji objavili da su osumnjičeni za višestruko grupno silovanje 15-godišnjakinje iz okoline Zadra pušteni, uz mere opreza, na slobodu, iako žive u istom mestu kao i njihova žrtva.

Po prijavi, silovanje su snimili mobilnim telefonom, pa su snimcima žrtvu ucenjivali godinu dana da bi od nje iznudili seksualne odnose, a ako na to ne pristane pretili su joj da će snimke poslati njenim roditeljima i prijateljima.

Istražni sudija koji je doneo odluku o puštanju napadača na slobodu, u međuvremenu je otišao na bolovanje, a zbog tog slučaja je primio pretnje i dobio policijsku zaštitu.

Vanraspravno veće Županijskog suda u Zadru u međuvremenu je promenio odluku i odredilo jednomesečni pritvor osumnjičenim mladićima.

Izvor : Igor Kralj/PIXSEL